Selecteer een pagina

Over vrijheid Van , vrijheid Om, creatieve, hoofdstukken, cues, Huberman, interne klok,  

Welkom bij nummer achtien van Three Two One Go nieuwsbrief.

Vorige week de deadline van 321 Go gemist.

Heb deze week extra veel geëxperimenteerd met Obsidian. Een veelbelovende tool om informatie, inzichten, kennis met mekaar te linken. Het proces om notities, informatie in deze tool te brengen is nog niet helemaal klaar. Ik tracht een voor mij werkende digitale vorm van zettelkasten te vinden

Three

De Heilige Drievuldigheid van deze week.

Waarom ben je ondernemer geworden?

Antwoord jij ook om meer vrijheid te hebben?

Sommige business coaches en marketeers gebruiken vrijheid als een belangrijk onderdeel van hun salespitch.

Herinner je de film Braveheart. Mel Gibbson speelt William Wallace. Een Schot die vecht voor vrijheid van de Britten. Freedom zijn zijn laatste woorden in de film.

Er zijn twee soorten vrijheden. Wacht, de drievuldigheid volgt.

**Vrijheid Om** : Freedom To  is een positieve vrijheid.   Je hebt de mogelijkheid om. Je kan het maar daarom ‘moet’ je het nog niet.  Als je geen piano kan spelen dan heb je niet de vrijheid om jazz te spelen.

Uitspraak : I am my own master.

Dit is gelijklopend met een andere drievuldigheid :

Resultaat = Motivatie x Kundigheid x Toestemming.   (Onze Russische Poppetjes

Vrijheid om is Kundigheid.  (Deze link had ik niet gelegd zonder Obsidian)

**Vrijheid Van**  : Freedom from is een negatieve vrijheid.   Externe en interne beïnvloeding die je tegenhoudt om te doen wat je wil wanneer je het wil doen.

Een fixatie op Vrijheid Van leidt altijd tot zijn eigen perverse vorm van slavernij.

In het Engels is er Liberty en freedom. In het Nederlands hebben we alleen vrijheid. Bijzonder.

Volgens Luke Burgis (van het geweldig boek Wanting) zijn er drie lagen in vrijheid (Ik vraag me af of er geen vier zijn ?

1. Fysieke vrijheid: dit is de vrijheid van fysieke barrières, belemmeringen die ons verhinderen te doen wat we willen. Ik mis een aantal skills en vaardigheden om…  De avondklok is een vorm van een fysieke beperking.  De file is een gebrek aan fysieke vrijheid.

2.Psychologische vrijheid:  het ontbreekt aan de geestelijke vrijheid of  skills om bepaalde gedachten te onderhouden of te kunnen denken. Of we zitten gevangen in ons eigen denken.  Het gebrek van bewustzijn [[Awareness]] is een vorm psychologische onvrijheid.

3.Spirituele vrijheid : De moeilijkst te bereiken vrijheid. Het soort vrijheid dat gelinkt wordt aan iemand die vrij en zonder belemmering lief te hebben. De innerlijke vrijheid die Victor Frankl beschrijft in zijn boek Man’s search for meaning.

Het lijkt erop dat we allemaal diep verlangen naar vrijheid, maar onze vrijheid is altijd aan voorwaarden gebonden. Een grote paradox: we moeten ons gevoel van vrijheid opgeven om het te verwerven.

De fysieke, emotionele, mentale, spirituele vrijheid om te kunnen kiezen om [wat jij belangrijk vind] te kunnen zijn.

Two

Twee vragen die je deze week het andere been laten testen, een inzicht bezorgen, je naar de rand van je comfortzone brengen of…

1. Wat is het moeilijkste aan dat creatieve project van je?

2. Indien je het verhaal van je leven tot nu vertelt, wat zijn de titels van je verschillende hoofdstukken?

Een

Een experiment voor de komende  week.

Podcast #521 van Tim Ferriss is een interview met Dr. Andrew Huberman.

Onze ogen en onze adem zijn bi directionele signalen voor onze mood.  Wanneer onze mood verandert, veranderen onze ogen en onze adem. Maar ook omgekeerd, wanneer je adem aanpast, kan je ook je mood aanpassen. En… ook met je ogen kan dat.  Een panoramisch zicht geeft aan dat je relaxt bent. Het staren naar de horizon maakt je ook kalm. Fascinerend.

Onze ogen zijn een onderdeel van onze hersenen. Ze geven cues aan onze hersenen, om onze interne klok te resetten.

Een experiment :

Ga buiten de eerste twee tot tien minuten van je dag. Zonder zonnebril. Ook wanneer het bewolkt is.

Er zijn 5 cues die je interne klok vertellen dat de dag begonnen is.

  • Licht
  • Beweging
  • Voedsel
  • Sociaal contact
  • Grounding

Tim gaat de eerste tien minuten van zijn dag buiten touwtje springen. Huberman gaat met zijn hond wandelen. Ja je hond is volgens Dr. Huberman ook sociale connectie.Die chinezen ’s morgens vroeg op hun blote voeten in een park in New York tai chi doen. Niet slecht van die Chinezen.

Go