Selecteer een pagina

TOP 5  Advies uit 68 adviezen van een 68 jarige  

Top Fives

 

Ik hou van lijstjes.

Wat ik minder graag doe, is ze maken. Maar ik hou van het overzicht, de volgorde, de helderheid van lijstjes. Het summum is wanneer iemand anders het lijstje maakt. Het lijstjes maken gedelegeerd of geoutsourcet.

Onderstaand zijn de 68 adviezen van Kevin Kelly. KK is schrijver, verzamelaar van Cool Tools, organisator van de eerste Quantified Self movement en editor bij Wired.

Zijn boek The inevitable staat niet mijn top 5 van mijn boeken. Het boek is ook een mooi lijstje van 12 trends niet te vermijden zijn.

Mijn Top 5  uit de 68 adviezen van KK.

Buitengewone beweringen zouden buitengewoon bewijs moeten opleveren om te worden geloofd.

Als iets te mooi is om waar te zijn zal het naar alle waarschijnlijkheid niet waar zijn. Behalve als er geweldig mooi bewijs is.

Focus zonder moeite.  Ok! Maar waar is dan het bewijs?

Antidote tegen Evil – marketeers.

Wees niet de slimste persoon in de ruimte. Trek op met, en leer van, mensen die slimmer zijn dan jezelf. Nog beter, vind slimme mensen die het niet met je eens zijn.

We hebben allemaal een Master, coach, mentor nodig om naar het volgende level te gaan.  Iemand slimmer weet iets dat jij nog niet weet.

Ga er vanuit dat iedereen minstens op één gebied slimmer is dan jij. Wees nieuwsgierig en vind die nuggets of gold.

Vertrouw me maar: Er is geen “ze”.

Volledige verantwoordelijkheid of we zitten allemaal in dezelfde boot?

Vervang zoals Peter Diamandis in  Peter’s Laws of door en als je opties voor geschoteld krijgt.

Je bent wat je doet. Niet wat je zegt, niet wat je gelooft, niet hoe je stemt, maar waar je je tijd aan besteedt.

Toon me je kalender en actielijst en ik zal je zeggen wat je prioriteit is. Je prioriteit is wat je doet.

Ik ben er zeker van dat over 100 jaar veel van wat ik vandaag als waar beschouw, verkeerd zal blijken te zijn, misschien zelfs gênant verkeerd, en ik doe mijn uiterste best om vast te stellen waar ik het vandaag bij het verkeerde eind heb.

Voortschrijdend inzicht. Aannames die verkeerd waren. Correlaties die geen causatief is. We weten steeds meer en minder en komen tot de constataties dat er nog zoveel is om te ontdekken en te exploreren.

67 goede adviezen. Jawel er is eentje die ik niet meer volg.

Nr. 26 vind ik overrated :  De Gouden Regel zal je nooit in de steek laten. Het is de basis van alle andere deugden.

Behandel me hoe ik graag zou behandelt, niet hoe jij graag zou behandelt worden.

Alle 68 adviezen van Kevin Kelly.

Vertaling van 68 stukjes ongevraagd advies

Het is mijn verjaardag. Ik ben 68. Ik heb goesting om me in mijn schommelstoel te zetten  en advies te geven aan de jongeren. Hier zijn 68 pittige stukjes ongevraagd advies die ik als mijn verjaardagscadeau aan jullie allemaal aanbied.

 

 1. Leer hoe je kunt leren van degenen met wie je het niet eens bent, of degene die je zelfs beledigen. Kijk of je waarheid kunt vinden in wat zij geloven.
 2. Enthousiast zijn, is 25 IQ-punten waard.
 3. Eis altijd een deadline. Een deadline maakt het onderscheid tussen het essentiële en het gewone. Het belet je om het perfect te maken. Dus je moet het anders maken. Anders is beter.
 4. Wees niet bang om een vraag te stellen die misschien stom klinkt, want 99% van de tijd denkt iedereen aan dezelfde vraag en is te beschaamd om die te stellen.
 5. Goed kunnen luisteren is een superkracht. Terwijl je luistert naar iemand van wie je houdt, blijf je vragen “Is er meer?”, totdat er geen meer is.
 6. Een waardig doel voor een jaar is om genoeg te leren over een onderwerp, zodat je niet kunt geloven hoe onwetend je een jaar eerder was.
 7. Dankbaarheid zal alle andere deugden ontgrendelen en het is iets waar je beter in kunt worden.
 8. Iemand op een maaltijd trakteren faalt nooit, en is zo gemakkelijk te doen. Het is krachtig met oude vrienden en een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken.
 9. Betrouw niet op universele lijm.
 10. Als je je kinderen regelmatig voorleest, zal dat jullie verbinden en hun verbeelding op gang brengen.
 11. Gebruik nooit een creditcard voor krediet. De enige vorm van krediet, of schuld, die aanvaardbaar is, is schuld om iets te verwerven waarvan de waarde zeer waarschijnlijk zal toenemen, zoals in een huis. De waarde van de meeste dingen neemt af of verdwijnt op het moment dat u ze koopt. Maak geen schulden bij losers.
 12. Professionals zijn gewoon amateurs die weten hoe ze gracieus kunnen herstellen van hun fouten.
 13. Buitengewone beweringen zouden buitengewoon bewijs moeten opleveren om te worden geloofd.
 14. Wees niet de slimste persoon in de ruimte. Trek op met, en leer van, mensen die slimmer zijn dan jezelf. Nog beter, vind slimme mensen die het niet met je eens zijn.
 15. Regel van 3 in gesprek. Om bij de echte aanleiding te komen, vraag een persoon om dieper in te gaan op wat net gezegd werd. Dan nog eens dieper, en dan nog een keer. De derde keer is het antwoord kort bij de waarheid.
 16. Wees niet de beste. Wees de enige.
 17. Iedereen is verlegen. Andere mensen wachten op jou om je aan hen voor te stellen, ze wachten op jou om hen een e-mail te sturen, ze wachten op jou om hen uit te vragen. Vooruit zet zelf die eerst stap.
 18. Neem het niet persoonlijk op wanneer iemand je afwijst. Neem aan dat ze net als jij zijn: bezig, bezet, afgeleid. Probeer het later nog eens. Het is verbazingwekkend hoe vaak een tweede poging werkt.
 19. Het doel van een gewoonte is om die actie uit de zelf-onderhandeling te schrappen. Je hoeft geen energie meer te besteden aan het beslissen of je het wel of niet doet. Je doet het gewoon. Goede gewoontes kunnen variëren van de waarheid vertellen, tot flossen.
 20. Stiptheid is een teken van respect.
 21. Als je jong bent, breng dan minstens zes maanden tot een jaar door met zo arm mogelijk te leven, zo weinig mogelijk te bezitten, bonen en rijst te eten in een kleine kamer of tent, om te ervaren wat je “slechtste” leefstijl zou kunnen zijn. Op die manier moet je elke keer dat je iets in de toekomst moet riskeren, niet bang zijn voor het ongunstigste scenario.
 22. Vertrouw me maar: Er is geen “ze”.
 23. Hoe meer je geïnteresseerd bent in anderen, hoe interessanter ze je vinden. Om interessant te zijn, wees geïnteresseerd.
 24. Optimaliseer je vrijgevigheid. Niemand op hun sterfbed heeft er ooit spijt van gehad dat ze te veel hebben weggegeven.
 25. Om iets goeds te doen, doe het gewoon. Om iets groots te maken, doe het gewoon opnieuw, doe het opnieuw, doe het opnieuw. Het geheim van het maken van mooie dingen zit hem in het opnieuw maken ervan.
 26. De Gouden Regel zal je nooit in de steek laten. Het is de basis van alle andere deugden.
 27. Als je op zoek bent naar iets in je huis, en je vindt het eindelijk, als je er klaar mee bent, zet het dan niet terug waar je het gevonden hebt. Zet het terug waar je het eerst gezocht hebt.
 28. Geld sparen en geld investeren zijn beide goede gewoontes. Kleine geldbedragen die regelmatig en zonder nadenken gedurende vele tientallen jaren worden geïnvesteerd, is een van de wegen naar welvaart.
 29. Fouten maken is menselijk. Je fouten toegeven is goddelijk. Niets verheft een persoon hoger dan snel toe te geven en persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen voor de fouten die je maakt en deze vervolgens eerlijk te herstellen. Als je het verprutst, dan moet je het opbiechten. Het is verbazingwekkend hoe krachtig dit soort eigenaarschap is.
 30. Raak nooit betrokken bij een landoorlog in Azië.
 31. Je kunt obsessief bezig zijn met het bedienen van uw klanten/publiek, of je kunt obsessief bezig zijn met het verslaan van de concurrenten. Beide strategieën werken, maar van de twee, zal geobsedeerd zijn over je klanten je verder brengen.
 32. Kom opdagen. Blijf maar opduiken. Iemand succesrijk zei: 99% van het succes is gewoon komen opdagen.
 33. Scheid de processen van creatie en verbetering. Je kunt niet schrijven en bewerken, of beeldhouwen en polijsten, of tegelijkertijd maken en analyseren. Als je dat wel doet, stopt de redacteur de auteur. Terwijl je uitvindt, kiezen niet. Terwijl je schetst, inspecteer Terwijl je het eerste ontwerp schrijft, denk niet na. In het begin moet de creatieve geest worden bevrijd van het oordeel.
 34. Als je niet af en toe valt, ben je gewoon aan het coasten.
 35. Misschien is de meest contra-intuïtieve waarheid van het universum wel dat hoe meer je aan anderen geeft, hoe meer je krijgt. Dit begrijpen is het begin van wijsheid.
 36. Vrienden zijn beter dan geld. Bijna alles wat geld kan doen, kunnen vrienden beter. In veel opzichten is een vriend met een boot beter dan het bezitten van een boot
 37. Dit is waar: het is moeilijk om een eerlijke man te bedriegen.
 38. Als een voorwerp verloren is, schuilt het voor 95% van de gevallen binnen handbereik van de plaats waar het voor het laatst is gezien. Zoek in alle mogelijke locaties in die straal en je zult het vinden.
 39. Je bent wat je doet. Niet wat je zegt, niet wat je gelooft, niet hoe je stemt, maar waar je je tijd aan besteedt.
 40. Wanneer je een kabel, adapter of lader verliest of vergeet mee te nemen, neem dan contact op met je hotel. De meeste hotels hebben nu een lade vol met kabels, adapters en opladers die anderen hebben achtergelaten, en hebben waarschijnlijk degene die u mist. U kunt het vaak claimen na het geleend te hebben.
 41. Haat is een vloek die geen invloed heeft op de gehate. Het vergiftigt alleen de hater. Laat een rancune los alsof het vergif is.
 42. Er is geen grens aan beter. Talent wordt oneerlijk verdeeld, maar er is geen limiet op hoeveel we kunnen verbeteren waar we mee aanvangen.
 43. Wees voorbereid: Wanneer je 90% klaar bent met een groot project (een huis, een film, een evenement, een app) zal de rest van de talloze details een tweede 90% in beslag nemen.
 44. Als je sterft, neem je niets mee, behalve je reputatie.
 45. Voordat je oud bent, woon zoveel mogelijk begrafenissen bij als je kunt opbrengen, en luister. Niemand praat over de prestaties van de overledene. Het enige wat de mensen zich zullen herinneren is wat voor soort persoon je was terwijl je aan het verwezenlijken was.
 46. Voor elke dollar die je besteedt aan de aankoop van iets wezenlijks, verwacht ook een dollar te betalen voor reparaties, onderhoud of afvoer tegen het einde van de levensduur.
 47. Alles wat echt is, begint met de fantasie van wat zou kunnen zijn. Verbeelding is daarom de meest potente kracht in het universum, en een vaardigheid waar je beter in kunt worden. Het is de enige vaardigheid in het leven die baat heeft bij het negeren van wat iedereen weet.
 48. Als een crisis of een ramp toeslaat, verspil ze dan niet. Geen problemen, geen vooruitgang.
 49. Ga op vakantie eerst naar de meest afgelegen plek op je reisroute en omzeil de steden. Je maximaliseert de schok van het anders-zijn , en later zul je het vertrouwde comfort van een stad op de terugweg verwelkomen.
 50. Als je een uitnodiging krijgt om in de toekomst iets te doen, vraag jezelf dan af: zou je dit accepteren als het voor morgen was gepland? Er zullen niet al te veel beloftes door die onmiddellijkheidsfilter gaan.
 51. Zeg niets over iemand in een e-mail wat je niet prettig zou vinden om het direct tegen hem of haar te zeggen, want uiteindelijk zal hij of zij het lezen.
 52. Als je wanhopig een baan nodig hebt, ben je gewoon een ander probleem voor een baas; als je veel van de problemen die de baas op dit moment heeft kunt oplossen, ben je ingehuurd. Om ingehuurd te worden, denk je als je baas.
 53. Kunst zit in wat je achterwege laat.
 54. Het verwerven van dingen zal je zelden diepe voldoening geven. Ervaringen doen dat wel.
 55. Regel van 7 in onderzoek. Je kunt alles te weten komen als je bereid bent om zeven stappen te zetten. Als de eerste bron die je het vraagt het niet weet, vraag dan wie je als volgende moet vragen, en zo verder. Als je bereid bent om naar de 7e bron te gaan, krijg je bijna altijd je antwoord.
 56. Hoe kun je je verontschuldigen? Snel, specifiek, oprecht.
 57. Reageer nooit op een verzoek of een voorstel aan de telefoon. De dringendheid is camouflage.
 58. Als iemand gemeen, onbeschoft, haatdragend of gemeen tegen je is, doe dan alsof hij een ziekte heeft. Dat maakt het makkelijker om empathie voor hen te hebben, wat het conflict kan verzachten.
 59. Het elimineren van rommel maakt ruimte voor je ware schatten.
 60. Je wilt echt niet beroemd zijn. Lees de biografie van elke beroemdheid.
 61. Ervaring wordt overschat. Bij het aanwerven, neem je geschiktheid aan, train je vaardigheden. De meeste echt geweldige of grote dingen worden gedaan door mensen die ze voor het eerst doen.
 62. Een vakantie + een ramp = een avontuur.
 63. Gereedschap kopen: Begin met het kopen van de absoluut goedkoopste tools die je kunt vinden. Upgrade de tools die je veel gebruikt. Als je een of ander gereedschap gebruikt voor je werk, koop dan het allerbeste dat je je kunt veroorloven.
 64. Leer hoe je een 20 minuten durend powerdutje kunt doen zonder je te schamen.
 65. Het volgen van je gelukzaligheid is een recept voor verlamming als je niet weet waar je gepassioneerd over bent. Een beter motto voor de meeste jongeren is “iets onder de knie krijgen, wat dan ook”. Door één ding onder de knie te krijgen, kun je afdwalen naar uitbreidingen van dat meesterschap die je meer vreugde brengen, en uiteindelijk ontdekken waar je gelukzaligheid is.
 66. Ik ben er zeker van dat over 100 jaar veel van wat ik vandaag als waar beschouw, verkeerd zal blijken te zijn, misschien zelfs gênant verkeerd, en ik doe mijn uiterste best om vast te stellen waar ik het vandaag bij het verkeerde eind heb.
 67. Op de lange termijn wordt de toekomst bepaald door optimisten. Om een optimist te zijn moet je niet voorbijgaan aan de vele problemen die we creëren; je moet je alleen maar voorstellen dat we onze capaciteit om problemen op te lossen kunnen verbeteren.
 68. Het universum zweert achter je rug om je tot een succes te maken. Dit zal veel gemakkelijker te doen zijn als je deze pretentie omarmt.

 

Andere blogpost

Top 5 lessen van een Grumpy Old Mannetje

Top 5 lessen van een Grumpy Old Mannetje

Top Vijf Lessen van een Grumpy old  mannetje Marketing, timemanagement...Ik schrok wel even toen ik donderdag mijn leesinbox op nul zette. Een mailtje van de NO BS-community kondigde de dood van Dan Kennedy aan. Shit man. Het volgen van een drie daags seminarie van...

Top Vijf Mentale modellen

Top Vijf Mentale modellen

Top Vijf mentale modellen betere beslissingenJohan, je denkt verkeerd! Ik hoor het Jan Prinsen nog altijd zeggen. In één van mijn eerste stuurgroepen. Voor de gehele “état major” van Colruyt. Op één na waren alle directeurs aanwezig. Ik voelde me bijzonder hard in...

Top Vijf lessen van de laatste goede keizer

Top Vijf lessen van de laatste goede keizer

Top Vijf lessen de laatste goede keizerMarcus Aurelius is voor mij een inspiratiebron. Zijn boek Meditations is het boek dat bij ons op het toilet ligt. Het boek dat ik dagelijks wel eens vastneem. Meer zelfs, ik heb op elk van onze toiletten een kopie liggen. Ik heb...