Selecteer een pagina

Over Doelen, Processen, waarden, succes vieren en het yess experiment  

Welkom bij nummer vijf van Three Two One Go nieuwsbrief.

De hindernissen van vorige week zijn nog niet helemaal gefixt. The story continues. De site is bijna opnieuw helemaal online.  Maandag zijn we opnieuw helemaal online.

Three

De Heilige Drievuldigheid van deze week.
Om groei te bekomen zijn er minstens drie paden die je kan bewandelen.

  1. Doelen
  2. Processen
  3. Waarden

Iedereen heeft een favoriete aanvliegroute.

Doelen-eerst mensen zijn idealisten. Ze hebben de neiging gefixeerd te raken op lange termijndoelen die ze niet kunnen opgeven, noch waar ze naartoe kunnen werken. Dit is de ontaarding van utopisme. Om los te komen, moeten ze ofwel in beweging komen (met de klok mee) of afhaken (tegen de klok in). (In mijn bewoordingen noem is dat nu de strateeg, ik sprak in het verleden over de ondernemer in plaats van de strateeg. Ik schrijf ook om te denken)

Proces-eerst mensen zijn doeners. Zij hebben de neiging om vast te lopen in verouderde processen die niet meer werken.  Dit is de aftakeling door blind routine-isme. Om los te komen, moeten zij ofwel het proces in vraag stellen in het licht van waarden (met de wijzers van de klok mee) of het proces afbreken in dienst van doelstellingen (tegen de wijzers van de klok in). (Ik spreek van de manager)

Waarden-eerst mensen zijn emulators.  Zij hebben de neiging om vast te lopen op identiteitskwesties waar er geen leider is die een duidelijk model van na te volgen deugden aanbiedt. Dit is de ontaarding van leiderschap loosheid. Om los te komen, moeten zij ofwel een nieuwe leider vinden (met de wijzers van de klok mee) of bepaalde nieuwe processen in de plaats van een voorbeeld omarmen (tegen de wijzers van de klok in). (Ik noem dat nu de uitvoerder)

Venkatesh Ro schreef in 2014 een essay over vastraken in je groei.

Wees gewaarschuwd. Het is een essay dat ik meerdere keren herlas en ik vind het nog steeds een complex artikel. Ik vind zijn driehoek wel verhelderend.

Two

Twee vragen die je deze week het andere been laten testen, een  inzicht bezorgen, je naar de rand van je comfortzone brengen of…

1. Welk gedrag zou je dagelijks consistenter willen maken?
2. Hoe vier jij succes? Intern of extern.  Roep je (in je hoofd) goed gedaan of doe je een dansje?

Een

Een Yess experiment voor de komende week.

BJ Fogg (van Tiny Habits) claimt dat “vieren van onze habits” een tool is welke we veel te weinig inzetten om die habits te verankeren.

Stel: je wil wat meer push ups doen doorheen je dag. (Spiermassa versterken is een strategie om langer gezond te leven – we verliezen spiermassa wanneer we ouder worden)

BJ vraagt je wat is de trigger om je push ups routine te starten.

Stel dat je de trigger  bepaalt als elke keer ik bij het koffie machine een koffie neem doe ik 3-2-1 push ups. Wanneer je een nieuwe routine de start begin je best zo klein mogelijk.

BJ raadt je aan om het nieuwe gedrag te verankeren door op drie momenten te vieren.

1. Wanneer je er aan denkt.   Yess  extern, met vuisten en al erbij die mij vooruit pullen.
2. Wanneer je de push up doet  Yess intern.
3. Wanneer je de actie gedaan hebt.  Yess een dansje

Terug naar twee :  Wat wil je consistent doen? En Hoe ga je dat deze week op de bovenstaande drie momenten vieren?

Misschien is het gevolg dat ikzelf minder koffie zal drinken deze week.
Aja ik doe er elke dag 2 extra push ups bij.

Go

Consultations

Active Clients

Written Articles

Cups of Coffee