Selecteer een pagina

Over Uitstellen, zonder waarde, extra waarde, minder waarde, onnodig complex, meerdere zelven

Welkom bij nummer zeven van Three Two One Go nieuwsbrief.

Three

De Heilige Drievuldigheid van deze week.

Er zijn drie varianten van uitstellen.

In 2005 schreef Paul Graham   een geweldig essay over uitstellen .

“Unless you’re working on the biggest thing you could be working on, you’re procrastinating.” –Paul Graham

 

De drie varianten zijn afhankelijk van waar je wel aan werkt.

  1. Niks (zonder waarde)
  2. Iets minder belangrijk (minder waarde)
  3. Iets belangrijker (extra waarde)

Tussen de haakjes mijn toevoeging.  Niks doen is onmogelijk.

Two

Twee vragen die je deze week het andere been laten testen, een  inzicht bezorgen, je naar de rand van je comfortzone brengen of…

1.Wat is iets dat mijn ouders of grootouders me leerden dat ik niet volledig begreep of apprecieerde totdat ik volwassen werd?  Via MotherF Monday  van M. Manson

2. Waar maak ik het onnodig gecompliceerd?

Een

Een experiment voor de komende  week.

Ik ben het boek Symphony of Selves aan het lezen. De idee dat er iets bestaat als Mulptiple Personality Order (MMO) of Multiplicity doet mijn brein kraken.  Het staat zo diametraal met wat ik nu geloof.

Ik geraak een beetje meer overtuigd dat MMO een eenvoudigere manier is om een aantal fenomenen over gedrag te verklaren. De eenvoudigste verklaring is meestal de juiste. (Ockhams scheermes).

Meerdere zelven: Ik praat tegen mezelf. Zeker wanneer ik kwaad ben op mezelf spreek nog al eens Dhaeseleer je bent een I***T of erger.   Misschien zijn er wel meerdere Johans. Oh boy.

Een inzicht uit het boek :

In de laatste decennia zijn wetenschappers en psychologen tot het inzicht gekomen dat tegen jezelf praten, of “privé spraak”, een biologisch mechanisme is dat mensen beter in staat stelt om stress af te voeren, problemen op te lossen, moeilijke beslissingen te nemen en zich beter te concentreren.

In plaats van je gek te maken, maakt tegen jezelf praten in de derde persoon je juist slimmer, vindingrijker en zelfverzekerder. . . .

Spreken in de derde persoon laat de hersenschors oplichten. Tegen jezelf spreken in de eerste persoon “ik,” daarentegen, laat de twee amygdalae van de hersenen oplichten, die zich in de temporale kwabben bevinden en geassocieerd worden met emotionele reacties, angst, agressie en angst.

Deze week spreek tegen ik tegen mezelf als Johan.  Experiment van deze week.

Johan ziet daarna wel verder.

De vragen van deel twee opnieuw omvormen

  1. Wat is iets dat Johans ouders of grootouders hem leerden dat Johan niet volledig begreep of apprecieerde totdat Johan volwassen werd?
  2. Waar maakt Johan het onnodig gecompliceerd?

Go

Consultations

Active Clients

Written Articles

Cups of Coffee