Gedaan met god dank het is vrijdag
Las je het ook deze week?
Microsoft deed in Japan een test met een vierdaagse werkweek. Resultaat van de test: productiviteit steeg met veertig percent.
Ik kreeg het onder mijn aandacht geduwd door de nieuwsbrief van Gaping Void.
5 – 1 = 6 Dat was de titel van hun nieuwsbrief. En geslaagd ook want is was nieuwsgierig. Het trok onmiddellijk mijn aandacht in mijn inbox.
Een mooie omschrijving door Gaping Void. Alleen zijn ze niet wiskundig aangelegd. Denk ik. Want het is denk ik : 5 – 1 = 7 Hoewel iets met percenten is altijd ingewikkeld. Een dag minder en veertig percent meer.
Abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief van Gapping Void .
Want hun beelden zeggen meer dan mijn 500 woorden.
Karoshi
Een experiment in het land waar Karoshi werd uitgevonden.
Karoshi is je dood werken. Bewust of onbewust. Wanneer je er als cultuur een speciaal woord voor hebt dan moet er iets aan de hand zijn.
Veel stress en een slecht dieet leiden in veel van de Karoshi slachtoffers tot een hartaanval. Ook in Zuid Korea en China hebben ze een apart woord voor dood door overwerk.
Titels lezen en daarop een conclusie trekken, helpt zelden.
Ik ken de feiten van de studie niet. Ik vind ook nergens een grondige beschrijving. Maar dat minder meer kan zijn, daarvoor heb ik geen studie nodig.
Testen waar het extreem slecht is en dan veralgemenen, ik weet het niet.
Het is net als toen ik tien jaar geleden aan mijn conditie begon te werken. In het begin zie je veel vooruitgang. Je komt dan van ver. Dan is het makkelijk om 40% beter te doen.
Vier vijfden werken
Heb je het ooit al overwogen om minder tijd te spenderen op het werk? Wanneer kenniswerkers op onze workshops het erover hebben, zijn de meningen verdeeld. Vier vijfden werken geeft niet iedereen het effect waarop ze hopen. De balans privé professioneel
Een aantal willen terug naar full time. Maar ze zijn bang dat er dan meer van hen verwacht zal worden.
Een dame zei het ooit op deze manier. “Ik ben op vier dagen hetzelfde blijven doen wat ik op vijf dagen deed. Alleen mijn baas heeft daar iets aan gehad. Mij heeft het alleen extra stress opgeleverd. Indien ik nu terug zou willen naar Full time, ben ik bang dat er vijfentwintig percent extra output zal verwacht worden.”
Een aantal vier vijfders zijn tevreden, maar die hebben dan beter grenzen ingesteld. Extra tijd zonder een idee waarmee je die zal opvullen en vaardigheden om dat met hand en tand te bewaken.
Grenzen helderder krijgen en bewaken is een van de principes van de T.E.A.M. – fixers aanpak.
Meer is niet altijd meer
Mijn vorige werkgever had/heeft een elf uren limiet voor uitvoerende medewerkers.
Terecht.
Nog een extra uur had niet dezelfde waarde als het elfde uur.
Voor kenniswerkers bestond dit principe niet bij Colruyt. Een gemiste opportuniteit – vind ik nu.
Output sturen
Kan jij in je werk sturen op Output?
De meest kenniswerkers kunnen dat niet.
Het zou makkelijker zijn indien we konden sturen op Output. Vroeger was het aantal uren dat je werkte een proxy voor de Output.
Mijn eerste vakantiejob was het opbinden van rozen nadat die gegrift waren. Je kreeg uren betaald. Je kreeg niet het aantal opgebonden rozen betaald. Maar dat had ook gekund want er was een één op één relatie tussen input en output.
Ondertussen is het soort werk verandert. Het sturen op output is moeilijker geworden.
Als kenniswerker is er ook zoveel extra informatie bijgekomen.
Je kan niet meer alles doen. Het is al immens lang geleden dat dit kon. Zelfs de Grieken en Romeinen hadden al het al over informatieoverload, keuzestress en prioriteit.
Beter kiezen geeft een betere Output
Er is meer werk om het essentiële te vinden uit al de mogelijkheden te vinden. Niet genoeg capaciteit om alles te doen, verplicht je om te kiezen. Daarom dat ik wel geloof dat een dag minder capaciteit voor duidelijkere prioriteiten zorgt.
Indien je maar vier dagen heb wat ga je dan niet meer doen?
Laat vooral niet los om ook aan je productiviteit te werken. Je processen verbeteren zorgt ervoor dat je minder input nodig hebt om hetzelfde resultaat te werken.
Wanneer er beloond/verloond wordt op output, heb je er baat bij om je processen te verbeteren.
Tot wat moet je output leiden?
Als het goed is leidt je output tot resultaten waar je content van wordt en blijft.
Whoohoo.
Wat is je grootste probleem: je productiviteit of niet weten waar je content van wordt?
Afhankelijk van je grootste probleem is er een andere fix nodig.
Met een snellere auto op de verkeerde snelweg zitten maakt je niet tevreden. Een gammele bak om ergens te geraken zorgt ook voor weinig vreugde.
Een extra dag maakt dan ook niks uit.
Wat is er wel nodig om niet meer te zeggen : Goddank het is vrijdag?
Alle Artikels
Vagus Nerve Stimulatie
Vagus NerveEen lezeres vroeg met wat heb je al geëxperimenteerd om je Vagus Nerve te stimuleren. Wat is de Vagus Nerve? De vagus nerve is de zwervende zenuw. Een zenuw die heel wat organen verbindt. Het is een van de belangrijkst zenuwen uit ons autonoom zenuwstelsel....
Minder en toch meer de reMarkable
Minder is meerUittesten van een nieuwe ‘tablet’-like toestel. Doelstelling: Heeft dit toestel toegevoegde waarde? Indien ja, welk proces gebruik ik dan om output te realiseren. Experiment van zes weken Al een jaar, maar eind vorig jaar deden ze er een schepje...
Wat plakt?
AANDACHTS-RESIDU!Aandachtsresidu Je aandacht losmaken van je vorige actie en je volledig richten op de actie die nu voor je ligt, helpt om de tijd nodig voor de huidige actie te verkleinen. Waarom ik dat geloof? Communicerende vaten. Tijd, Energie, aandacht en centen...