Selecteer een pagina

Toltecs
Vs
STOICIJNEN

 

Waar haal jij je inspiratie om beter te worden?

Ok, dat is een aanname van me.

Misschien wil je helemaal niet beter worden.

Maar dat laatste geloof ik niet. Ik denk dat iedereen wil beter worden, maar niet altijd weet hoe en door omstandigheden geen inspanningen meer doet.

 

Misschien heb je een voorkeur voor het Oosterse, het Westerse inspiratie of wel voor de inzichten van een Zuid-Amerikaanse Sjamaan. Of heb je een afkeer van alles wat niet wetenschappelijk onderbouwd is?

Of maak je je eigen blend van alle Wijsheid? Een beetje zoals de Zweedse kok in de Muppetshow. Een beetje van dit en een beetje van dat.  

I don’t care. Het maakt me niet uit waar iets vandaan komt. Als het werkt, vind ik het goed.

Ik ben pol amoureus behalve in mijn liefdesleven. En plus wie zegt er dat je een kant moet kiezen.  

Wat wil je graag: het nu goed hebben of later?  

Wacht.

Je hoeft niet te kiezen.

Dat leerde ik van Peter Diamandis. Het toepassen van dit inzicht heeft me al meerdere keren geholpen. Het gaf me al meerdere keren extra leven in mijn tijd.  Peter heeft een lijstje met meerdere van deze ‘wetten’.

Het is een aanname dat we wanneer we twee opties voorgeschoteld krijgen dat we één van de twee moeten kiezen. Hell, je kan waarschijnlijk zelfs extra opties verzinnen.

Twee keer dat het woord aanname valt.

Toeval.

Tuurlijk niet.

Dit was de bedoeling.

Het niet maken van aannames is één van de vijf afspraken van de Toltecs.

Even een stap terug.

De “Vier Afspraken” is een zelf hulpboek geschreven door Don Miguel Ruiz. Gebaseerd op de oude wijsheden van de Toltecs.

Ik geloof niet dat dit waar is. De Toltecs hebben weinig tot geen documenten nagelaten. Hoe krijg je dan kennis door? Mondeling. Via verhalen. Van generatie naar generatie.  Er is zeker ruis gekomen op dat signaal.

Ik geloof niet dat Don Ruiz deze afspraken heeft doorgekregen via zijn voorouders over tien eeuwen lang.  Sluit ik het helemaal uit. Nee.

Maar heeft nu echt het belang? Gaat het er over het waar is of niet of dat het je helpt?

Het maakt niet uit waar het vandaan komt of zelfs of het wetenschappelijk waar is. Ik dacht daar vroeger anders over.

Heb je hoofdpijn en krijg je een placebo waardoor je hoofdpijn weg is, dan werkt het.

Don Ruiz werd een best seller auteur. Van de ‘Four Agreements’ werden er meer dan vijf miljoen boeken verkocht. Uiteraard volgden er nog een aantal boeken. Allemaal op gebaseerd op hetzelfde thema.

Een van deze sequels heeft de naam “de Vijfde afspraak.” Lees of koop je slechts één boek van Don Ruiz dan zou ik dit laatste boek aanschaffen. De vier afspraken worden verder/beter uitgewerkt, ze zijn iets praktischer gemaakt en je krijgt een extra afspraak.  

Meer is niet altijd meer. In dit geval wel denk ik.

Het basisconcept van de wijsheid van Don Ruiz is dat we sinds onze geboorte gedomesticeerd worden door afspraken. De afspraken die je gedurende je leven accepteert als waarheid. Je mindset en je mentale blueprint zijn resultaten van dit levenslange domesticatieproces.  De geaccepteerde verhalen die je aan jezelf vertelt bepalen je wereld.

Achter dit basisconcept kan ik voor 99% achterstaan.

Een mijn aannames is dat ik niet aan zweverig woewoe doe. Het zweverig is een ander soort domesticatie proces.

Dat is een van de redenen waarom ik me aangetrokken voel tot de filosofie van de Stoïcijnen. Die oude Grieken en Romeinen distilleerden een oude praktische filosofie voor een beter leven. 

Het verhaal van Don Ruiz ruikt naar zweverige woewoe.

Met dit artikel wil ik uitzoeken of de twee zienswijzen mekaar tegenspreken, overlappen of versterken. Uitzoeken of de woewoe van de Toltecs waarde heeft in mijn leven. Of het me helpt.

Wat is een afspraak?

Afspraken geven je toestemming om iets te doen, iets niet te doen of de afspraak opnieuw te onderhandelen. Het is een referentiepunt waarvoor je je engageert wanneer je deze afspraak onderschrijft.

Volgens Don Ruiz moet je maar vier/vijf afspraken met jezelf te maken om meer vrijheid te hebben. Persoonlijke vrijheid is een onderdeel van zijn boek. Volg de vijf afspraken en je persoonlijke vrijheid wordt groter.

Wil je meer doen wat je leuk vindt, dan wil je meer persoonlijke vrijheid.

Persoonlijke vrijheid was mijn grootste reden om tien jaar geleden zelfstandig ondernemer te worden.  

Vrijheid resoneert bij iedereen. Juist?  Wie – naast Pablo Escobar – koos er ooit vrijwillig voor gevangenschap? Jawel, ik weet het er zullen er nog wel een aantal zijn. Maar het is overduidelijk een hele, hele beperkte groep.

Persoonlijke vrijheid is voor mij een gevolg van een groter Persoonlijk Leiderschap. Meer persoonlijk leiderschap meer vrijheid.  Exceptioneel persoonlijk leiderschap geeft je zelfs in de gevangenis vrijheid.  Mandela, Stockdale zijn ongelofelijke voorbeelden. (Link naar hun boeken).

Het ontwikkelen van je persoonlijke leiderschap is een van je belangrijkste verantwoordelijken in dit leven. Op die manier maakt je de wereld een beetje mooier. Zeker je eigen wereld.

Ontwikkelen

Ontwikkeling is zo’n mooi woord. Het afwikkelen van wat je leerde, accepteerde, internaliseerde en je niet meer helpt. In de woewoe sfeer zeggen ze dan dat je moet worden wie je al  bent.

Volgens Don Miguel Ruiz heb je slecht zijn vijf afspraken met jezelf nodig om meer persoonlijke vrijheid te ervaren. Ik voel steeds weerstand wanneer eenvoudige oplossingen aangereikt worden om een complex probleem of problemen op te lossen.

Ik heb nooit gezegd dat ik geen aannames maak. Ik word me bewuster van de aannames die ik heb. En het er zijn er veel.

De Vijf Afspraken

  1. Spreek zuiver
  2. Neem niks persoonlijk
  3. Maak geen aannames
  4. Doe altijd je best
  5. Wees een scepticus, maar blijf luisteren

De vijfde afspraak is mij op het lijf gegoten. Ik vertrouw iemand die zegt je moet me niet blindelings geloven. Veel meer dan iemand die je het idee geeft dat ze de Waarheid in  pacht hebben.

Wanneer je de vijf afspraken concreter maakt, is het gezond verstand.  Jawel op een paar uitzonderingen na.

1. Spreek zuiver – Spreek altijd je waarheid.

a. Lieg niet

  1. Zeg alleen wat je meent
  2. Vermijdt om tegen jezelf te liegen en te roddelen over anderen
  3. Gebruik de kracht van woorden om je weg te leiden van angst en meer naar liefde te brengen.

    De eerste drie onderdelen zijn lekker concreet.

    Nummer vier is abstracter.

    Wat het concreter voor mij maakte was me verdiepen in marketing.

    Raar om spreek zuiver en marketing in de zelfde paragraaf te hebben. Het leven is van op afstand bijzonder hilarisch.

    Wat marketeers meer en meer te weten komen, is hoe taal processen in ons zoogdieren brein in beweging zet. Het heeft te maken met emotie. Emotie komt van het Latijnse woord voor bewegen. Emotie zet je in beweging. Weg van iets of naar iets. Maar emotie houdt je soms ook tegen. De gekende fight, flight maar ook freeze gedrag. Wanneer een marketeer dat ene woord kiest dat resoneert zodat je hun gewenste actie doet, zijn ze in hun opzet geslaagd.

    De kracht van woorden en beelden, nog veel over te ontdekken.

    2. Neem niks persoonlijk

    Makkelijker gezegd dan gedaan.

    De volgende uitsplitsing geeft je geen concrete actiepunten, maar eerder een verduidelijking van het thema.

    a. Niks wat anderen zeggen is omwille van jou.
    b. Wat anderen zeggen en doen, is een projectie van hun realiteit

    Wanneer je onafhankelijk bent van de meningen en acties van anderen, dan ben je niet meer het slachtoffer van onnodig leiden.

    Volgens Gary Vee is ons grootste probleem om vooruitgang te boeken de beoordeling die we vrezen van anderen. Ons beoordeeld voelen door onszelf en door anderen. Wanneer je beoordeling kan loslaten komt er vrijheid om te handelen of om niet te handelen.

    Minder beoordeling, minder persoonlijk nemen.

    Doet me steeds denken aan het nummer The river of Deceit van Mad Season : “Our pain is self-chosen. At least so the prophet says.”

    3..Maak geen aannames

    a. Vind de moed om vragen te stellen en aan te geven wat je echt wil.
    b. Communiceer met anderen zo duidelijk mogelijk om misverstanden, verdriet en drama te vermijden

Deze verduidelijkingen geven mij geen handvaten om geen aannames te maken. Het is wel duidelijk dat wanneer we via verschillende aannames naar iets kijken we verschillende dingen zien. Een verschillende realiteit ervaren.

Extreem doortrekken van ‘aannames bepalen onze realiteit’ zou willen zeggen geen aannames geen realiteit. Dat klink compleet absurd.

Ik wil graag mijn aannames expliciet hebben.  Het helpt inderdaad om drama te vermijden.

“Indien je niet akkoord bent, laat het me weten.” Dat is een aanname die ik expliciet maak wanneer we samenwerken. Ik neem dus aan dat wanneer je niks zegt, dat je akkoord gaat.
Ik zal hetzelfde bij jou doen, indien ik niet akkoord ben.

Wanneer je zegt wat je echt wil, krijg je misschien push back. Back naar afspraak 2. Neem het niet persoonlijk. Het is enkel een botsing van de aannames. Het is feedback waardoor je de mogelijkheid hebt om jezelf beter leert kennen.

Dat vergroot je zelfbewustzijn. Zonder zelfbewustzijn is het onmogelijk je persoonlijk leiderschap te vergroten.

Door te vragen wat je wil, worden je aannames duidelijker.

  1. Doe altijd je best

    a. Je best doen is afhankelijk van de omstandigheden. Wanneer je ziek bent, dan is je best doen iets anders dan wanneer je boordevol energie zit.
    b. Wanneer je onder alle omstandigheden je best doet zal je zelfbeoordeling, zelfkastijding en spijt vermijden.

    Maar wat moet je dan concreet in het moment doen om je best te doen?

    Ik denk dat daar geen antwoord op te verzinnen is.

    Ik geloof wel dat zelfbeoordeling, zelfkastijding en spijt een signaal is dat je beter had gekund.

    Reflecteer over hoe dat je helpt om beter te doen.

    Action is owned, dito inaction.

5.Wees sceptisch, maar leer om te luisteren

a. Geloof jezelf of anderen niet

  1. Gebruik de kracht van twijfel om alles in vraag te stellen.
  2. Luister naar de intentie van woorden en je verstaat de echte boodschap.

    Ik was verbaasd om in een spiritueel boek te lezen dat je anderen niet moet geloven. In de woewoe sfeer is alles gezellig en wordt er door een roze bril gekeken. (Tuurlijk zijn dat mijn aannames!)

    Sceptisch zijn, oordeel uitstellen en blijven luisteren zijn skills die ik weinig gecombineerd zie.

Eén van mijn persoonlijke helden ‘Joe Rogan’ belichaamt deze afspraak voor mij. Joe Rogans questions everything.  Het was ooit een televisie programma met hem als presentator.

Wanneer ik heel zeker ben, zal ik je vertellen dat ik 99 % zeker ben. Aangeleerd gedrag. Het geeft jou toestemming om me te bevragen en mij om van idee te wijzigen.

Ergens geleend, weet alleen niet meer waar.

Wat ik fijn vind aan deze vijf afspraken is dat je er een checklistje kan van maken en aan het einde van je dag kan checken hoe je dat nu gedaan hebt.

Het zijn heel duidelijke Call To Actions.  Met een spiritueel sausje.

Stoïcijnen

Valt dat nu te rijmen met de inzichten en de filosofie van de Stoïcijnen? Is er een overlap? Of spreken deze filosofieën voor het leven mekaar tegen?

Het Stoïcisme ontstond in Griekenland rond 300 voor Christus. In een compleet ander tijdperk en een andere context dan wanneer de Toltecs floreerden.

Stoïcisme werd doorgegeven via de geschriften van o.a. Seneca en Marcus Aurelius. De lessen van Epectitus hadden een grote invloed op Stoïcisme. Epectitus liet geen geschriften na. Zijn lessen werden doorgegeven door Arian, een van zijn studenten.

Door de eeuwen heen kende deze filosofie bijval, werd de filosofie verketterd. De laatste twintig jaar schijnt er een revival te zijn in de populariteit van het Stoïcisme.

Belangrijk voor het stoïcisme zijn een aantal ‘feiten’.

  • De wereld is onvoorspelbaar
  • Het leven is kort

Stoïcisme beoogt

  • Een grotere consistentie en controle over jezelf is bereikbaar. Persist and Resist wordt aan Epectitus toegeschreven.
  • De bron van ons ongenoegen ligt in onze impulsieve afhankelijkheid van onze emoties in plaats van gebruik te maken van onze logica. 

Stoïcisme werd gebouwd voor actie. Het is niet gebouwd om eindeloos over te debatteren.

Basisaanname van de Stoïcisme is dat een beter onderzocht leven, het betere leven is. De focus ligt in het beter maken van de wereld door je meesterschap te vergroten in de volgende vier ‘virtues’ – deugden.

  • Wijsheid (moreel inzicht)
  • Moed
  • Zelfbeheersing
  • Rechtvaardigheid (oprecht en rechtvaardig handelen).

In controle – Niet in controle

De belangrijkste les van de Stoïcijnen is het onderscheid leren maken tussen wat is in mijn controle en wat is niet in mijn controle.  

Of je een doel bereikt of niet, is niet volledig onder je controle. Of je alle dagen acties doet die je dichter naar het resultaat kunnen leiden is wel onder je controle.

Over hoe iemand anders over je denkt heb je geen controle. Indien je er geen controle over hebt, geef het geen aandacht, energie en tijd.

Check de vijf afspraken van de Toltecs eens af met de lens van In Controle – Niet In Controle.

  • Spreek zuiver
  • Neem niks persoonlijk
  • Maak geen aannames
  • Doe altijd je best
  • Wees een scepticus, maar blijf luisteren 

Er is geen enkele van de vijf afspraken die niet onder jouw controle is.

Laat ons eens een gedachten experiment doen. Wat gebeurt er met de vier Stoïcijnse virtues wanneer je de vijf afspraken beter volgt? Ik denk dat je wijzer en moediger wordt. Ik weet niet of je zelfbeheersing groter wordt. Het lijkt alsof je opmerkingen als water over je heen laat glijden.  Door aannames helder te hebben, lijk je rechtvaardiger.

De vijf afspraken nakomen doen zeker geen afbreuk aan de vier virtues.

Mijn conclusie: een grote overlap tussen deze twee praktische filosofieën voor het leven.

Extra

Het Stoïcisme heeft een aantal praktische oefeningen waardoor je de vier deugden makkelijker traint.
Soms heb ik graag duidelijke handvaten om resultaten te bekomen.

Een greep uit de praktische oefeningen.

1. Premeditatio Malorum

Bedenk al wat verkeerd kan gaan en wat ons kan afgenomen worden. Wees erop voorbereid zodat je Amor Fati kan toepassen. Aanvaarden wat er gebeurt.

2. Bedenk altijd een Exit Strategie

Omdat niks extern volledig onder je controle is, is het goed om een exit strategie te hebben. 

3. Wat zou een van je helden doen? Wat zou je tegen een vriend zeggen wanneer dit gebeurde?

Je bent veel rationeler wanneer het over iemand anders gaat.

4. Kijken van boven

Van op genoeg afstand is alles om te lachen.

5. Negatieve visualisatie en toepassing

Wat zou er gebeuren wanneer ik twee dagen alleen maar water zou drinken en niet zou eten. Probeer dat eens.

6. Memento Mori

Denk na over je sterfelijkheid. Het geeft meer goesting in het leven.

Waar vind jij je inspiratie om beter te worden?

Alle Artikels