Selecteer een pagina

Over onzekerheid, nieuwsgierigheid, film, gevoel voor humor, vijf liefdestalen

Welkom bij nummer zeventien van Three Two One Go nieuwsbrief.

Mijn wereld begint te vertragen. Deze week nog twee dagen vol met opdrachten.

Daarnaast onze Momentums natuurlijk.

Duidelijk dat juli en augustus een ander ritme brengt.

Three

De Heilige Drievuldigheid van deze week.

Als soort hebben we niet graag onzekerheid. Het maakt onze wereld instabiel.

Onze nieuwsgierigheid zou volgens neurowetenschappers het gevolg zijn van de evolutie van onze hersenen. Het belangrijkste evolutionaire doel van onze hersenen is energie trachten te bewaren. Dat doen we door de gemiddelde verrassing, of voorspellingsfout, te minimaliseren. Ons brein is een energie optimaliserende hardware. Hoe meer we weten hoe beter dat we de wereld kunnen voorspellen.

Er zijn drie verschillende soorten onzekerheid:

Verwachte onzekerheid: Taakgerichte onzekerheid. We missen kennis. Wij zijn op de hoogte van een hiaat in onze kennis, en kunnen handelen om dit op te vullen. We weten dat wanneer we een stap zetten dat de volgende stap zich zal aandienen. De onzekerheid die we kennen. We weten dat we verrassingen gaan hebben, we weten nog niet welke verrassingen.

Onverwachte onzekerheid: Een verandering in de omgeving dwingt ons om een van onze denkmodellen in twijfel te trekken. De regels lijken onverwacht te veranderen. Het model werkt niet meer. En we gaan op zoek naar een beter model. Daardoor de onverwachte onzekerheid worden we sneller slimmer.

Volatiliteit: Het tempo van verandering verandert. We zijn onzeker over de onzekerheid zelf. Het vertrouwen in ons vermogen om te leren of de context te beheersen krijgt een duw. De regels zijn duidelijk verandert en het is nog onduidelijk hoe de regels verandert zijn en of er nog wel regels zijn. Door deze onzekerheid wordt iedereen terug beginner.

Two

Twee vragen die je deze week het andere been laten testen, een inzicht bezorgen, je naar de rand van je comfortzone brengen of…

1. Kies een film die een sterke invloed op je had wanneer je opgroeide. Wanneer je een karakter uit die film zou zijn, wie was je dan zijn? Wat vind je goed en niet goed aan dit personage?

Uit de Isolation Journals van Suleika Jaouad.

2. Zou je echt briljanter, intelligenter willen zijn dan 99,99% van de bevolking? Als dat zo zou zijn, zou het belang hebben indien je gevoel voor humor zou verdwijnen?

Uit “The book of Questions”

Een

Een experiment voor de komende  week.

Wist je dat er vijf liefdestalen zijn?  Het is een concept dat het mogelijk maakt om de batterij van  je Emotionele energie op te laden. Je weet welke taal je nodig hebt om je geliefd te voelen.

Volgens Gary Chapman (bedenker van het concept van liefdestalen) hebben we een tot twee dominante liefdestalen uit de vijf.

  1. Positieve woorden. (Words of affirmation)

Complimenten. Iedereen houdt meer van positieve woorden dan kritiek. Wanneer

  1. Tijd en Aandacht (Quality Time) [[tijd]] [[Aandacht]]

Samen (leuke) dingen doen.  Vloekt met mijn idee dat Quality time niet bestaat. Er bestaat alleen maar tijd.

  1. Cadeaus (Receiving Gifts) [[Monnies]]

Het geven van een cadeau als een teken dat je aan de andere denkt.

  1. Hulpvaardigheid (Acts of Service)

Iets doen voor de andere.

  1. Lichamelijke aanraking (Physical Touch)

Knuffel, omhelzing als een manier om waardering te uiten.

Experimenteer met het vragen naar een van je drie niet dominante liefdestalen. 

Go