Selecteer een pagina

Kunst en wetenschap van discipline

Goesting of geen goesting. Eet maar voor de honger die komt.

Ons vader had een andere kijk op opvoeden dan wat nu gangbaar is. Hij was van de discipline. Van het moet. Omdat hij het zei. En ik ben niet van de discipline. Om me af te zetten, natuurlijk. Dat heeft dus gebotst.

Zijn hoop dat ik tijdens mijn legerdienst discipline ging leren was ijdele hoop.

Maar wat is eigenlijk discipline?

Mijn definitie op dit moment :

De  kunst en wetenschap om de benodigde energie in te zetten om een weerstand te overbruggen. En daar word ik beter en beter in.

Tussen elke todo en done staan acties waarvoor je niet altijd de goesting vindt om ze te doen. De weerstand lijkt dan te krachtig. Je geraakt niet vooruit. Je geraakt in een uitstelmode. Het momentum is weg.

In 1972 werd het beroemde/ beruchte Marshmallow experiment voor de eerste keer uitgevoerd. Kinderen gingen in een ruimte met een onderzoeker. Ze kregen een Marshmallow. De onderzoeker verlaat ruimte. De kids krijgen de boodschap: Je mag de Marshmallow opeten, maar indien je wacht tot wanneer ik terug ben dan krijg je er twee.

Kunnen de kids het eten van die Marshmallow uitstellen, zodat ze later een grotere beloning krijgen?

Dat uitstellen kost energie. Mentale energie.

Bewust uitstellen is een proces dat door systeem 2 wordt ondersteund.  Systeem 1 en Systeem 2 zijn modellen van D. Kahneman. (Nobelprijs winnaar economie). Een eenvoudig model hoe ons brein op abstract niveau werkt. Systeem 1 is ons oude systeem dat tijdens honderdduizenden jaren evolutie werd geoptimaliseerd. Systeem 2 is veel jonger. Systeem 2 maakt ons ‘menselijk’, systeem 1 is onze Innerlijke Monkey.

Wanneer je mentale energie op een laag pitje staat is de Innerlijke Monkey de baas.

Die Innerlijke Monkey heeft energie nodig (honger) en wil eten. Nu. Instant.

Volgens het onderzoek van 72 is het kunnen bypassen van de instant gratification een voorspelbare factor voor hoe succesvol je later zou zijn in het leven. Later werd die conclusie te snel door de bocht gevonden. Correlatie en oorzakelijk verband zijn niet hetzelfde.

Discipline is het beheersen van dat patroon van instant gratification. Het bypassen van instant gratification. Het schaakmat zetten van je Innerlijke Monkey.
Het bypassen van je Innerlijke Monkey is belangrijk. Waarom? Ik denk dat dit wat Antoine ons vader bedoelde. Discipline is belangrijk.

 

Maar waarom is discipline belangrijk?

 

1. Het verbetert je gezondheid.

We zijn echt niet gemaakt voor al deze overvloed. Die innerlijke Monkey heeft geleerd om met genoeg om te gaan. Niet om met overvloed te dealen. Om met al onze overvloed om te gaan hebben we ons systeem 2 nodig.

Bij een buffet eet het overgrote deel van ons te veel.

Overvloed heeft een nadelig effect op onze gezondheid, wanneer de Inner Monkey de baas is. En dat is alleen met voedsel zo. Wat doet teveel informatie met je?

2. Bereiken van je langere termijn doelen

Uit de waan van de dag raken, is belangrijk om je lange termijn doelen te realiseren. De opbrengst van de acties die je nu doet, zal je pas weken, maanden, misschien jaren later kunnen oogsten.

Onze Innerlijke Monkey vindt dat helemaal niet aantrekkelijk. NU. NU. Dat is zijn mantra.

We kwamen uit de jungle, maar de jungle kwam nog niet uit ons. Sorry dat ik zo blunt zeg.

3. Contenter zijn

Wanneer we een struggle overwonnen hebben zijn we tevredener over onszelf.

Yess, goed gedaan sis, bro, whoever.

4. Versterken van je relaties met anderen

Door je discipline raak je minder getriggerd door van alles en nog wat. Dus ook minder getriggerd door anderen. Je wil niet noodzakelijk winnen. Of je wil niet noodzakelijk nu winnen.

5. Vergroot je empathie

Door het doen van moeilijkere dingen heb je meer empathie naar andere die ook strugglen om door die weerstand tussen todo en done te geraken.  We zitten allemaal in dezelfde boot. Same, same but different.

 

Vijf eenvoudige strategieën om je Innerlijke Monkey te temmen

 

Strategieën zijn altijd eenvoudig om uit te leggen. Fijn dat je die strategie op jouw manier kan implementeren.

1. Zorg voor meer energie

Het lijkt het kip of het ei verhaal wel.

Vijf belangrijke hefbomen voor meer energie.

1. Optimaliseer je slaap

 1. Beweeg voldoende
 2. Eet zodat je minder energiedipjes hebt
 3. Elimineer de chronische stress
 4. Zoek incidentele stress op. Sylvianne en ik leerden hierover de recentste inzichten tijdens ons accreditatie als Bulletproof Coach bij the Human Potential Institute.

  2. Train voor succes

  Doe kleine zaken (of grotere zaken) die moeilijk zijn. Wanneer je die overwint, train je het geloof dat het mogelijk is. Je Systeem 2 luistert dan veel minder naar het Fake News van je Systeem 1. Die Innerlijke Monkey gebruikt alle mogelijke trucks om instant gratification te krijgen.

  Neem bevoorbeeld af en toe een koude douche. Dat is niet leuk. Maar wanneer je het doet dan heb je een boost van energie en je hebt die innerlijke Monkey bitch toch maar even laten zien wie de baas is.

  Twintig uur vasten, geen koffie drinken of een tijdje geen alcohol drinken. Allemaal mogelijkheden om je energie vindend mechanisme te optimaliseren.

  PS Experimenten zijn de makkelijkste manier welke ik ken om te trainen voor succes.

  3. Vind een aantal voorbeelden

  Het hebben van voorbeelden helpt om je af te vragen : Wat zou die nu in mijn plaats doen?

  Je kan hem een ongename mens vinden maar Herman Brusselmans Output is impressionant. Wanneer schrijven je uitdaging is kan je je Herman voorstellen achter zijn werktafel. Geconcentreerd aan het produceren.

  Stephen King (nog zo’n veelschrijver) gebruikt de uitspraak : Amateurs gaan zitten en wachten op inspiratie. De rest van ons staan op en gaan aan de slag.

  Duidelijk dat voldoende schrijf output produceren een van mijn uitdagingen is.

  Vind je helden en mentoren op de domeinen waar je beter wil worden.

  4. Vind een clubje met ‘gedisciplineerde’ mensen

  Je wordt het gemiddelde van de vijf mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt.

  De Goal Getters Club  wil zo’n clubje zijn.

  5. Onderzoek je waarom

  Sommigen noemen je waarom de sleutel van je spirituele energie. Anderen noemen het je Ikigai. Wat vind jij belangrijk om aan bij te dragen?Wanneer je weet waarom je iets doet, is het makkelijker om ergens nog een potje energie te vinden om het momentum te starten of het vliegwiel extra aan te zwengelen.

  Wanneer je ervan overtuigd bent dat je kathedralen bouwt, is het makkelijker om die kleine ongemakken bij het steenkappen er bij te nemen.

  Makkelijker wil niet zeggen makkelijk.

  6. Vier wanneer je je innerlijke Monkey bitch bypaste.

  Het vieren dat je er in slaagde om de energie te vinden om de weerstand tussen to do en done, is het trainen van je inner Monkey dat iemand anders de baas is.

  Ja ik weet het. I k had vijf strategieën beloofd.

  Wat is je experiment deze maand om je Inner Monkey schaak te zetten?

Alle Artikels