Selecteer een pagina

Minder is meer

Uittesten van een nieuwe ‘tablet’-like toestel.

Doelstelling:  Heeft dit toestel toegevoegde waarde? Indien ja, welk proces gebruik ik dan om output te realiseren. Experiment van zes weken

Al een jaar, maar eind vorig jaar deden ze er een schepje bovenop, werd ik gebombardeerd met reMarkable advertenties op Instagram en Facebook . reMarkable heeft een heel agressieve marketingstrategie op de sociale media.

Ik had de aankoop van de reMarkable tablet op mijn incubatielijst gezet. Goesting genoeg om over te gaan tot aankoop. Mijn impulsen leiden niet altijd tot de beste beslissingen. Een van mijn strategieën om die impulsen en  ook mijn bijna impulsaankopen te beheersen is om items effen te laten incuberen. Mijn intuïtie is zeker niet altijd te betrouwen.

Een week na nieuwjaar kreeg ik er een cadeau van mijn vrouw. Ik kon het testen van ReMarkable als een experiment op mijn Masterlijst zetten.

Indien Sylvianne me geen reMarkable cadeau had gedaan, dan stond de aankoop waarschijnlijk nog steeds op mijn incubatielijst.

Ik zag de toegevoegde waarde niet.

Een extra Tablet terwijl ik mijn iPad Pro veel minder gebruik dan een paar jaar geleden.

Toegevoegde waarde is altijd ten opzichte van iets. Wat is de toegevoegde waarde van de reMarkable t.o.v. de IPad. Of ten opzichte van papier?

Ik gebruikte Goodnotes app op de IPad als een presentatie tool tijdens workshops en keynotes. Diezelfde app gebruikte ik ook als digitale notitieschriftjes. Er is iets speciaals aan fysiek schrijven. Je hand die bewegingen maakt over het papier.

Die Goodnotes app is in feite een verzameling van digitale schriftjes. Ja, er zijn andere apps die plus minus hetzelfde doen.

Maar ik zag de toegevoegde waarde niet van de reMarkable. Wat kan die meer dan Goodnotes op de IPad?

Ja – zag – want ik heb mijn mening veranderd. Een experiment kan dat effect hebben.

De reMarkable heeft zeker toegevoegde waarde. Ik ben nu hard overtuigd van de voordelen.

De reMarkable is een zwart wit versie van Goodnotes op de IPad pro.

Wanneer je dat zo stelt waarom zou je dan geld uitgeven om iets te hebben dat minder kan?

Na zes weken ben ik overtuigd dat in dit geval minder features meer toegevoegde waarde heeft. De beperkingen zorgen voor de toegevoegde waarde.

Minder is zeker meer. In dit geval. Dat is niet altijd zo. Soms is meer gewoon meer.

Na een maand was ik al fan van de reMarkable. Ik ben ook enthousiast over Goodnotes op de IPad, maar toch nog wat meer van de reMarkable.

Behalve wanneer ik presentaties ga geven want dan is Goodnotes echt zalig.

En misschien vind ik volgende maand nog wel een betere tool. Ik hoop dan dat ik niet weer in de val trap van de Sunken Cost Bias. Die bias speelt de meesten van ons parten.

Wat is de reMarkable?

De reMarkable is twee centimeter groter dan een A5, zowel horizontaal als verticaal. De te beschrijven oppervlakte is min of meer de helft van een A4.

Elektronisch papier. Een kindle achtig toestel waar je kan op schrijven en opgeladen documenten kan annoteren. Je aantekeningen worden met het document bewaard.
De reMarkable is een verzameling schriftjes die je altijd bij de hand hebt. Net zoals de kindle een deel van mijn bibliotheek is die ik altijd bij de hand heb, is de reMarkable mijn schriftjes die ik altijd bij heb.

De kindle op de reMarkable krijgen zou geweldig zijn. Denk ik nu. Want feature creep is een steeds een probleem voor een ingenieur.

Met de reMarkable kan je niet online. Er zijn dan ook geen push berichten op dit toestel. I like. Je aandacht ligt niet voor het grijpen. Echte bescherming van je aandacht.

Je kan geen extra informatie gaan zoeken en in een van de aandachtsgaten (de befaamde rabit holes) van het internet duiken. ReMarkable is technologie die goed omgaat met je aandacht. I like.Very much.

En dat is net de kracht van het toestel.

Het is ook reMarkables marktbelofte.

De tablet die je helpt om te denken.

Via een meegeleverde pen schrijf je op deze tablet. Net zoals je op papier schrijft. Niet meer of minder. Echt papier gevoel.

Meerdere schriftjes zijn mogelijk. Je kan de schriftjes organiseren in folders. Ik gebruik voorlopig de folders niet. Ik heb (nog) niet zoveel schriftjes. Er is nog voldoende overzicht zonder dat ik folders als overzicht zou gebruiken.

Handgeschreven tekst omzetten in uitgetypte tekst kan via een paar handelingen.

Nog te weinig deze feature gebruikt. Ik heb ook niet het beste handschrift. Hetzelfde probleem bij dicteer software. Mijn uitspraak is niet clean genoeg voor de verschillende speech to tekst apps. Hoewel. Door veel te oefenen wordt het resultaat steeds beter. Het wordt ooit nog wat tussen spraakherkenning en  mezelf. Ben ik zeker van.

Dat zal ook zo worden met schriftherkenning bedenk ik nu. Misschien toch een experiment opzetten.

De reMarkable heeft acht digitale pennen. Ik gebruik er slechts vijf van.

Ballpoint, Marker, Paintbrush, Highlighter en Kalligrafie pen.  De andere drie fineliner, pencil en mechanical pencil geeft nauwelijks verschil met de Ballpoint.
Drie kleuren : wit, zwart en 1 grijssoort. Soms keuze uit drie pendiktes. Soms ook niet. Minder keuze. Het vermijdt dat ik ga spelen met het toestel. Beperkingen.

De beperkingen maken het makkelijker. Makkelijker om content te produceren. Het maakt het moeilijker om met dit toestel informatie te consumeren.

Die combinatie van meer content produceren en minder consumeren is een van mijn doelen dit jaar. Alle hulp is welkom. En de reMarkable tikt deze check box.

Content van het web transfereren naar je reMarkable kan via je browser op je desktop. Via een addin stuur je pagina’s van een site als een document naar je reMarkable. Gelijkaardig aan de webclipper van OneNote.

De addin werkt niet altijd. Soms heb ik lege documenten in mijn reMarkable.

Ik gebruik reMarkable als een soort Read Later. Eentje waarin je ook aantekeningen kan maken.

Tuurlijk dacht ik dat zoomen gelijk zou staan aan pinchen. Werkt op bijna al mijn toestellen.

Dat is echter niet voorzien. Nog niet. Misschien in een volgende update. Je kan zoomen op een pagina, maar het is niet echt handig gemaakt. En ik zoom dus ook minder. Een gemis? Ik ben er nog niet uit.

Ik mis nog wel een paar andere zaken.

 

Ontbrekende features

Een back light zoals op mijn Kindle. ’s Avond heb je licht nodig om te schrijven. Zal natuurlijk een aanslag zijn op de batterij wanneer dat zou voorzien worden. Ik kocht een boekenlamp om te clippen op de reMarkable. Niet ideaal maar het werkt wel.

Elke drie vier dagen moet ik de rM opladen. Die 14 dagen batterij die ze beloofden haal ik niet. Misschien gebruikte ik het toestel te intensief.

Eind februari heb ik dit experiment afgesloten. Ik heb mijn mening dus verandert. Ik was mis.

Ik ga de reMarkable blijven gebruiken.  Het toestel heeft meer toegevoegde waarde dan de iPad pro om na te denken, content te produceren.

Wat doe ik concreet allemaal in de reMarkable?

Ik maak elke dag een nieuw schriftje. Daarin verzamel ik alle informatie van de dag. Behalve foto’s die gaan onmiddellijk in OneNote via mijn telefoon. Mijn rM is een van mijn verzameltools geworden. ’s Avonds verwerk ik alle info in OneNote. Volgens de methodologie van Second Brain van Tiago Forte.  Het gebeurt ook dat ik een paar dagen achterop hink.

OneNote is de tool die ik gebruik om alle informatie te organiseren en rijker te maken. Het is mijn second brain wat betreft informatie.

Daarnaast gebruik ik dus reMarkable als Read Later verzamelplaats. Elke week maak ik die leeg. Indien niet gelezen. Delete. Indien gelezen en geannoteerd gaan de notities ook in OneNote.

Deze noties gebruik ik om content te produceren.

Daarnaast gebruik ik de reMarkable om een eerste draft te produceren van teksten. Ja, old school met de hand.

 

 

Alle Artikels