Selecteer een pagina

Experiment me reMarkable

Experiment: reMarkable gebruiken zes maand

Uittesten van een nieuwe ‘tablet’-like toestel.

Doelstelling :  Heeft toestel toegevoegde waarde? Indien ja, welk proces gebruik ik dan om output te maximaliseren.

Al een jaar, maar eind vorig jaar met een extra frequentie, werd ik gebombardeerd met advertenties op Instagram en Facebook. reMarkable heeft een heel agressieve marketingstrategie op sociale media.

Ik had de aankoop van de reMarkable tablet op mijn incubatielijst gezet. Een van mijn strategieën om impulsaankopen te beheersen.

Een week na nieuwjaar kreeg ik er een reMarkable cadeau van mijn vrouw. Ik kon het testen van ReMarkable als een experiment op mijn Masterlijst zetten.

Indien Sylvianne me geen reMarkable cadeau had gedaan, dan stond de aankoop waarschijnlijk nog steeds op mijn incubatielijst.

Ik zag de toegevoegde waarde niet. Een extra Tablet terwijl ik de iPad Pro veel minder gebruik dan een paar jaar geleden. Toegevoegde waarde is altijd ten opzichte van iets. 

Ik gebruikte Goodnotes op de IPad als een presentatie tool tijdens workshops en keynotes. Ik gebruikte Goodnotes ook als app om in te schrijven. Goodnotes zijn in feite een verzameling van digitale schriftjes. 

Ja – zag – want ik heb mijn mening veranderd. Een experiment kan dat effect hebben. De reMarkable heeft zeker toegevoegde waarde.

De reMarkable is een zwart wit versie van Goodnotes op de IPad pro.

Waarom zou je dan geld uitgeven om iets te hebben dat minder kan? 

Na zes weken ben ik overtuigd dat in dit geval minder features meer toegevoegde waarde heeft. De beperking zorgt voor de toegevoegde waarde.

Minder is zeker meer. In dit geval. Dat is niet altijd zo. Soms is meer gewoon meer.

Na een maand was ik al fan van de reMarkable ben. Ik ben dat ook van Goodnotes op de IPad, maar ik ben nu meer fan van de reMarkable. Misschien vind ik volgende maand nog wel een betere tool.

Wat is de reMarkable? 

De reMarkable is twee centimeter groter dan een A5, zowel horizontaal als verticaal. De te beschrijven oppervlakte is min of meer de helft van een A4.

Deze tablet is elektronisch papier. De reMarkable is een verzameling schriftjes die je altijd bij de hand hebt. Net zoals de kindle mijn bibliotheek is die ik altijd bij de hand heb, is de reMarkable mijn schriftjes die ik altijd bij heb.  De kindle op de reMarkable krijgen zou geweldig zijn

Met de reMarkable kan je niet online. Je wordt door het toestel niet gepusht om je aandacht te verleggen. Je kan geen informatie gaan zoeken en in een van de aandacht gaten van het internet duiken. ReMarkable is technologie die goed omgaat met je aandacht. I like.

En dat de kracht van het toestel.

Het is ook de marktbelofte van het team rond reMarkable. De tablet die je helpt om te denken.

Via een meegeleverde pen schrijf je op deze tablet. Net zoals je op papier schrijft. Niet meer of minder. Echt papier gevoel.

Meerdere schriftjes zijn mogelijk. Je kan de schriftjes organiseren in folders. Ik gebruik voorlopig de folders niet. Ik heb (nog) niet zoveel schriftjes. Er is nog overzicht zonder folders.

Handgeschreven tekst omzetten in uitgetypte tekst kan via een paar handelingen. Nog te weinig deze feature gebruikt. Ik heb ook niet het beste handschrift. Hetzelfde probleem bij dicteer software. Mijn uitspraak is niet clean genoeg voor de verschillende apps. Hoewel. Door het veel te doen te dicteren wordt het resultaat steeds beter. Het wordt ooit nog wat tussen spraakherkenning en  mezelf. Ben ik zeker van.

Dat zal ook zo worden met schriftherkenning bedenk ik nu. Misschien toch een experiment opzetten.

De reMarkable heeft een aantal digitale pennen (Acht stuks), ik gebruik er slechts vijf van.

Ballpoint, Marker, Paintbrush, Highlighter en Calligrafiepen.  Bij de andere drie fineliner, pencil en mechanical pencil merk ik nauwelijks verschil met de Ballpoint.
Drie kleuren : wit, zwart en 1 grijssoort. Soms keuze uit drie pendiktes. Soms ook niet.  Minder keuze helpt om te focussen.

En die beperkingen maken het makkelijker. Makkelijker om content te produceren. Het maakt het moeilijker om met dit toestel informatie te consumeren.

Die combinatie van meer produceren en minder content consumeren is een van mijn doelen dit jaar. Alle hulp is welkom. En de reMarkable tikt deze  check box.

Content van het web consumeren en verwerken kan makkelijk via je addin op je browser. Via die knop maak je een pdf van de tekst die getransfereerd wordt naar je rM  om later te lezen en te annoteren.

Tuurlijk dacht ik dat zoomen gelijk zou staan aan pinchen. Dat is echter niet voorzien. Nog niet. Je kan zoomen op een pagina, maar de stappen zijn niet zo makkelijk. En ik zoom dus ook minder. Een gemis? Ik ben er nog niet uit.

Ik mis nog wel een paar andere zaken : 

Een back light zoals op mijn kindle. ’s Avond heb je licht nodig om te schrijven. Zal natuurlijk een aanslag zijn op de batterij wanneer dat voorzien wordt. Ik kocht een boekenlamp om te clippen op de reMarkable. Niet ideaal maar het werkt wel.

Elke drie vier dagen moet ik de rM opladen. Die 14 dagen die ze beloofden haal ik niet. Misschien gebruikte ik die te intensief.

Eind februari heb ik het experiment afgesloten.

Ik ga de reMarkable blijven gebruiken.  Het toestel heeft meer toegevoegde waarde dan ik dacht.

Wat doe ik concreet in de reMarkable?

Ik maak elke dag een nieuw schriftje. Daarin verzamel ik alle informatie van de dag. Behalve foto’s die gaan onmiddellijk in OneNote via mijn telefoon. Mijn rM is een van mijn verzameltools geworden. ’s Avonds verwerk ik alle info in OneNote. Volgens de methodologie van Second Brain van Tiago Forte.

OneNote is de tool die ik gebruik om alle informatie te organiseren en te verrijken.

Daarnaast gebruik ik reMarkable als Read later verzamelplaats. Elke week maak ik die leeg. Indien niet gelezen. Delete. Indien gelezen en geannoteerd gaan de notities ook in OneNote.  Deze noties gebruik ik om content te produceren.

Ik gebruik de reMarkable ook om de eerste draft van teksten te produceren.

Alle Artikels