Selecteer een pagina

 Over angst, leiderschap, zaadjes, bomen, fruit, plan, probleem, kritiek en wens

Welkom bij 321 GO nr. zeventwintig.

Vorige week was er geen 321 GO.  Het was een rare week.

Eentje met ups en downs.

Ik ben weer wat angstiger aan het worden.  Je weet wel waarom denk ik. Het grote lifestyle experiment dat maar blijft duren.

Samen een 1 op 1 coaching klant ben ik in de leiderschaps literatuur gedoken.

  1. Five levels of leadership
  2. 15 Commitments of leadership
  3. Herlezen van What got you here.

Mijn boekenlijst nog eens doorspitten voor andere leiderschapsinzichten.  Wat vind jij een goed boek over leiderschap?

Three

De Heilige Drievuldigheid van deze week.

De laatste drie jaar deed ik een zoektocht naar een betere manier om mijn informatie te organiseren.

Todo’s organiseer ik via de Master Your Todo list methodiek. Lekker duidelijk. Kalender en 4 lijsten.

Informatie organiseren is complexer.

Alle informatie van mijn todo’s gaat in OneNote.

Informatie verzamelen doe ik ook veelal via OneNote.

Mijn digitale tuin (Digital Garden – DG) zit (momenteel) in Obsidian. (Ik heb twee jaar geëxperimenteerd met Roamresearch, vier maand lang geprobeerd om de inzichten uit het gebruik van Roamresearch in OneNote te implementeren)

Een definitie van een DG:  Een digitale tuin is een verzameling van notities, die in de loop van de tijd verfijnd worden. Je koppelt je notities en gedachten aan kernideeën, en alles is met elkaar verbonden via bi directionele links, zodat je vrij van het ene idee naar het andere kunt bewegen.

David Perell noemt het vergroten van de pixels van je informatie. In het begin is het grof, na verloop van tijd wordt het beeld veel scherper.

Ik wil op termijn graag kunnen leven van het maken van originele content.

Het past ook in het framework dat ik  Black Box thinking noem als metafoor voor het leven.  Jawel er is een link. Alleen is die nog niet zo duidelijk. Het beeld wordt duidelijker maar het aantal pixels is nog te laag. Met de tijd wordt de dpi groter.

Wanneer je van een notitie verzamelaar wil gaan naar een originele content maker dan maakt  een digitale tuin het makkelijker om de overlap, de verbindingen te zien zodat er nieuwe ideeën ontstaan.  James Altucher noemt het idee seks.

In je digitale tuin zitten drie soorten notities.

1. Zaadjes :  Zaai je tuin met kwaliteitsvolle inhoud en cultiveer je nieuwsgierigheid. Plant zaadjes in je geestentuin door slimme persoonlijke notities te maken. Deze hoeven niet in een publiceerbare vorm geschreven te worden.

2.Bomen. Laat je kennis groeien door nieuwe takken te vormen en de punten met elkaar te verbinden. Schrijf korte gestructureerde notities die specifieke ideeën verwoorden en publiceer ze in je digitale tuin. Eén notitie in je digitale tuin = één idee.   Een boom in mijn DG is bevoorbeeld De bottleneck is de hefboom.

3. Fruit. Produceer nieuw werk. Dit zijn meer substantiële – essays, video’s, misschien een boek op een bepaald moment. Het soort werk waarvan onderzoekers en creators hopen dat het hen zal helpen.  Een stukje fruit in mijn DG : Doel van het leven, je Black Box beter leren kennen.

Origineel notitie via mental  nodes

Two

Twee vragen die je deze week het andere been laten testen, een inzicht bezorgen, je naar de rand van je comfortzone brengen of…

1. Wat was de laatste keer dat alles volgens het plan ging, letterlijk alles?

2. Wat is je aandeel in het probleem waar je voor staat?

Een

Een experiment voor de komende  week.

Wanneer (niet indien) je kritiek krijgt deze week, vind de wens van de andere.