Selecteer een pagina

Show, don’t tell

 

Dag

Inspiratie en bevestiging van je inzichten kan je overal vinden. Ik ben er zeker van dat jij ook je favoriete plekken hebt om nieuwe inzichten te vinden. Ik doe dat vooral door boeken te lezen en podcasts te luisteren. Misschien doe jij dat door met anderen te praten. Dat laatste lukt mij zelden. Ik kan niet luisteren en mijn mentale modellen afchecken tegelijkertijd. Ik heb ruimte en stilte nodig om dat te doen. Lezen en daarna reflecteren. Ik denk dat ik gewoon te traag ben in mijn denken.

Om die inzichten te verankeren gebruik ik graag muziek.

Ik vond taal vroeger niet zo belangrijk.

Maar dat taal kracht heeft, heb ik moeten leren. Ik ben een ingenieur en ik had niks met taal. Ik vond de keuze van een bepaald woord wanneer er drie synoniemen zijn niet zo belangrijk. Ik kon zot worden wanneer er een half uur gediscuteerd werd over het gebruik van een woord. Allez mannen, kies nu eens, dat is niet zo belangrijk. We bedoelen hetzelfde. Mijn gedachtenproces.

Is er dan iets verandert?

Zeker weten.

Door wie?

Door marketeers. Twee boeken en een podcast. Trust me I’m lying (Ryan Holiday) en Words that Change Minds (Shelle Rose Charvet)en door de Gary Vee – audio experience podcast.

Marketeers maken alles kapot. Een uitspraak van G. Vaynerchuk. Ze vinden op welk medium onze aandacht zit en zorgen dan voor zoveel lawaai dat we weg willen van dat medium. Er is zoveel noise dat er geen signaal meer is.

Geen Zwitserland

Nu heb ik door dat woorden resoneren of niet resoneren bij je. Dat woorden je raken of niet raken. Dat woorden een emotie in zich hebben. Woorden zijn nooit neutraal. Ze hebben een positieve of een negatieve betekenis voor je. Marketeers zoeken de juiste woorden om je in beweging te zetten. Ze willen iets van je. Eerst je aandacht, daarna je tijd en dan je centen.

Ik merk datzelfde op mijn todo lijst. Sommige woorden zetten me niet tot actie aan. Ze houden me in uitstellen. Een marketeer zou A/B testing doen om uit te vissen welk woord meer conversie heeft. Tip zoek de items die je al weken uitstelt en zoek andere woorden om het item te omschrijven.

Ja, ik ben van mening verandert. Ik heb er nog altijd moeite mee als er oeverloos gediscuteerd wordt over een woord. Maar woorden hebben altijd een effect. En ofwel helpt dat woord je ofwel saboteert het je.

Muziek heeft dat ook. Muziek geeft je ook een emotie. Een uptempo nummer doet je waarschijnlijk onbewust harder rijden.

Wanneer woorden en muziek samen komen, kan die emotie versterkt worden.

Eén van de bands die songs heeft die me inspireren is Rush. Rush is een Canadees trio. Ik vind ze een geweldige band. Niet alleen omdat ze extreem goede muziek maken. Maar omdat hun drummer Neil Part wondermooie teksten schrijft. Hun drummer? Ja, best uitzonderlijk zal je denken.

Hun song ‘Show don’t tell’ is er eentje dat ik graag opzet om me aan te herinneren dat

  1. iets vertellen goedkoop is
  2. ik allergisch ben wanneer iemand (meestal iemand met autoriteit) wit zegt en zwart doet 
  3. ik nog veel ruimte heb om consistenter te worden met wat ik vertel en doe.

 

You can twist perceptions
Reality won’t budge
You can raise objections
I will be the judge
And the jury
I’ll give it due reflection
Watching from the fence
Give the jury direction
Based on the evidence
I, the jury
Show (show) don’t tell (don’t tell) Neil Part.

Je kan niet discuteren met de realiteit. Realiteit is het echte feedbackmechanisme.

Ik lees er ook de Stoïcijnen in.

Alle Artikels