spotten van leugens

Heb je ooit al een leugentje geplasseerd en ben je er mee weggekomen?

Tuurlijk.

Heb je een goede intuïtie wanneer je iets wijsgemaakt wordt?  Kan je gemakkelijk detecteren dat je iets op de mouw wordt gespeld?

Ik dacht vroeger van wel. Ik dacht dat ik het bijna altijd door had.

Maar dit is iets waar ik van idee gewijzigd ben. Genoeg feedback gekregen om te bekennen dat ik het zelden door heb. Ik laat me meer dan af en toe iets wijs maken. Ik ben soms naïef. Sylvianne zegt dat ik makkelijk in sekte zou kunnen verzeild geraken.

Plus ik geraak zelf af en toe weg met een leugentje.

Waarom zou ik daar dan beter in zijn dan iemand anders.

Op de treinreis naar Brussel luisterde ik naar de JRE podcast met Malcolm Gladwell.

Onder ander over het spotten van leugens.  Opnieuw een topaflevering. Joe maakt zoveel afleveringen van zijn podcast dat er af en toe echte parels tussen zitten.  

Maar ik ben dubbel biased.  Ik ben ook fan van Malcolms boeken. Heeft schitterende boeken geschreven. Tipping point, Blink, Outliers.

Hij kwam op de podcast zijn nieuwste boek te promoten – Talking to Strangers. Het boek staat voorlopig om mijn incubatielijst.

Volgens Malcolm Gladwell zijn we gewired om anderen te geloven. Geloven wat anderen vertellen, is extreem nuttig wanneer we een maatschappij wil bouwen.

Het blijkt bijzonder moeilijk om de leugens te spotten. Omdat er in het moment komt er zoveel informatie op je af, dat er ook veel ruis tussen zit. Het signaal is begraven in het lawaai.

Malcolm zijn theorie spreekt me wel aan. Waarschijnlijk omdat het past in mijn beeld.

We kunnen als mens moeilijk om met overvloed. Ons systeem is daar niet voor geëvolueerd.

Teveel informatie, teveel taken, teveel keuze, teveel voedsel…

Kijk maar wat het met je doet. Hoe eleganter we bij onze natuur/evolutie kunnen blijven hoe meer we floreren.

Juist alles met te, is niet goed behalve conTEnTEment.

Maar misschien heb ik me iets laten wijsmaken door Gladwell.

Volgens Gladwell is het makkelijker om de leugen te spotten in een uitgeschreven document van het gesprek dan in het gesprek. Het is makkelijker om een leugen te spotten wanneer je expertise hebt in een domein.

Lijkt me logisch wanneer je Kahneman zijn theorie over intuïtie geloofd. Volgens de Nobelprijswinnaar economie kan je makkelijker je intuïtie betrouwen indien je expertise hebt in dat domein. Volgens Kahneman is het beter je intuïtie niet betrouwen indien je geen expertise hebt.

Ik geloof nogal makkelijk experten.

Mijn vaardigheid om leugens te spotten is klein.

Alle Artikels

Grenzen zijn zoals cholesterol

Grenzen zijn zoals cholesterol

Grenzen zijn zoals cholesterolJe begrenst voelen is geen fijn gevoel. Een aantal grenzen die je gecreëerd hebt, houden je tegen. “Je moet je grenzen verleggen” is een advies welke je waarschijnlijk al te horen kreeg. Ik geef je een extra advies Een aantal grenzen zijn...

Do the Work

Do the Work

Do the WorkDit is een kort en krachtig boekje. In minder dan één uur heb je het uit. Steven Pressfield is als schrijver best gekend voor zijn boek The Legend of Bagger Vance. Do the Work is een prachtig boekje. Je zal de kracht en inspiratie dagenlang voelen. De...

Kick the but

Kick the but

Kick the but!Kick the but De weerstand, het lelijke monster, het rode licht in de woestijn. Elk werk, elk creërend werk, elk werk dat iets nieuws produceert krijgt een of meerdere van deze draken onderweg naar de finishlijn. De draak. Het symbool op oude kaarten voor...

Een aantal keer per week deel ik mijn struggle om mijn doelen te bereiken en content te zijn.

Beter worden!
Het is en blijft altijd een struggle.
Op mijn persoonlijke website documenteer ik mijn struggle en laat ik zien wat me verwondert. 

Done! Goed Gedaan!