Selecteer een pagina

spotten van leugens

Heb je ooit al een leugentje geplasseerd en ben je er mee weggekomen?

Tuurlijk.

Heb je een goede intuïtie wanneer je iets wijsgemaakt wordt?  Kan je gemakkelijk detecteren dat je iets op de mouw wordt gespeld?

Ik dacht vroeger van wel. Ik dacht dat ik het bijna altijd door had.

Maar dit is iets waar ik van idee gewijzigd ben. Genoeg feedback gekregen om te bekennen dat ik het zelden door heb. Ik laat me meer dan af en toe iets wijs maken. Ik ben soms naïef. Sylvianne zegt dat ik makkelijk in sekte zou kunnen verzeild geraken.

Plus ik geraak zelf af en toe weg met een leugentje.

Waarom zou ik daar dan beter in zijn dan iemand anders.

Op de treinreis naar Brussel luisterde ik naar de JRE podcast met Malcolm Gladwell.

Onder ander over het spotten van leugens.  Opnieuw een topaflevering. Joe maakt zoveel afleveringen van zijn podcast dat er af en toe echte parels tussen zitten.  

Maar ik ben dubbel biased.  Ik ben ook fan van Malcolms boeken. Heeft schitterende boeken geschreven. Tipping point, Blink, Outliers.

Hij kwam op de podcast zijn nieuwste boek te promoten – Talking to Strangers. Het boek staat voorlopig om mijn incubatielijst.

Volgens Malcolm Gladwell zijn we gewired om anderen te geloven. Geloven wat anderen vertellen, is extreem nuttig wanneer we een maatschappij wil bouwen.

Het blijkt bijzonder moeilijk om de leugens te spotten. Omdat er in het moment komt er zoveel informatie op je af, dat er ook veel ruis tussen zit. Het signaal is begraven in het lawaai.

Malcolm zijn theorie spreekt me wel aan. Waarschijnlijk omdat het past in mijn beeld.

We kunnen als mens moeilijk om met overvloed. Ons systeem is daar niet voor geëvolueerd.

Teveel informatie, teveel taken, teveel keuze, teveel voedsel…

Kijk maar wat het met je doet. Hoe eleganter we bij onze natuur/evolutie kunnen blijven hoe meer we floreren.

Juist alles met te, is niet goed behalve conTEnTEment.

Maar misschien heb ik me iets laten wijsmaken door Gladwell.

Volgens Gladwell is het makkelijker om de leugen te spotten in een uitgeschreven document van het gesprek dan in het gesprek. Het is makkelijker om een leugen te spotten wanneer je expertise hebt in een domein.

Lijkt me logisch wanneer je Kahneman zijn theorie over intuïtie geloofd. Volgens de Nobelprijswinnaar economie kan je makkelijker je intuïtie betrouwen indien je expertise hebt in dat domein. Volgens Kahneman is het beter je intuïtie niet betrouwen indien je geen expertise hebt.

Ik geloof nogal makkelijk experten.

Mijn vaardigheid om leugens te spotten is klein.

Andere blogposts

Wat zijn chronotypes en hoe zijn ze bepalend voor je productiviteit?

Wat zijn chronotypes en hoe zijn ze bepalend voor je productiviteit?

Wat zijn chronotypes en hoe zijn ze bepalend voor je productiviteit?Heb je je ooit al afgevraagd waarom die tekst schrijven je makkelijker afgaat in de ochtend? Of het altijd in de ochtend is dat je je laat verleiden om ruzie te maken? Of dat je ’s morgens niet uit je...

Flexibele focus

Flexibele focus

flexibele focusJe bent flexibel. Het eerste compliment van mijn baas.  Ik content. Complimenten van je baas leiden naar opslag.  Dacht ik. Flexibel zijn. Ik kan dat goed. Mijn aandacht naar iets anders brengen. No problemo. Fast forward drie jaar verder. Johan, je...

De laatste keer

De laatste keer

de laatste keer Ik ben een fan van Sam Harris. De man heeft een stem waar ik rustig van word. Zijn Waking Up app is een aanrader. De laatste keer In de theorie sectie (er is ook een practise sectie) plaatste Sam een stukje over de laatste keer.  Er is een stukje dat...

Een aantal keer per? deel ik mijn struggle om mijn doelen te bereiken en content te zijn.

Beter worden!
Het is en blijft altijd een struggle.
Op mijn persoonlijke website documenteer ik mijn struggle en laat ik zien wat me verwondert. 

Done! Goed Gedaan!