Strange Times

Vreemde tijden…

Of toch niet?

Drie keer. Strange times.

Twee keer in ‘The Good Fight’ en de titel van Joe Rogans Special. Kwam ik opnieuw tegen in ‘Watch Again’ op Netflix.

We zijn pull watchers thuis. Negentig percent van wat we kijken, kijken we wanneer het ons uitkomt. Niet wanneer het de zender uitkomt. We (vooral ik) willen veel minder in een push mode zitten.

Maar het zijn vreemde tijden.

Waarom?

Omdat we een soort zijn die makkelijk vergeet. Ook wanneer de dagen op mekaar lijken. Welke dag is het opnieuw vandaag?

Ken je Mijnheer de Uil nog? Ken je de fabeltjeskrant niet(meer)? Ik had zo’n uil op mijn kamer.

Een stukje uit de intro van de fabeltjeskracht door Mijnheer de Uil.

Want dieren zijn precies als mensen
Met dezelfde mensen wensen
En dezelfde mensen streken
Dat komt allemaal in de krant, de krant van fabeltjes krant.

Het kon evengoed zijn mensen zijn precies zoals de vorige mensen.

We veranderen niet zo snel als soort. Onze omgeving verandert en daardoor verandert ons gedrag. Dikwijls zonder dat we het zelf doorhebben.

Om beter om te kunnen gaan met onze struggles, kijk ik naar onze evolutie. Ooit studeer evolutionaire psychologie aan de universiteit. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Je soort kennen lijkt me een goede basis om jezelf beter te begrijpen en te accepteren.

Mijn hypothese is dat onze evolutie patronen programmeerde die nu nog altijd werken. Via trial en error. Dat is niet echt mijn hypothese. Ik heb die aangenomen door vijftien jaar met time management en continu verbeteren bezig te zijn.

Onze soort beter leren kennen. Psychologie, sociologie en technologie. Deze drie zijn altijd al een deel van ons bestaan geweest.

Wanneer je die patronen kent, kan je ze beter inzetten. En mijn hoop is dat je dan beter kan – af en toe – voorkomen dat die patronen starten en je jezelf in de voet schiet. Waarom? Omdat onze omgeving grondig verandert is.

Maar we vergeten makkelijk. Het zou veel makkelijker zijn om een tweede brein te hebben. Een tweede brein dat niet vergeet wat we niet willen vergeten. De inzichten die we al verworven, de geleerde lessen. Zo’n Mijnheer de Uil die rapporteert over ons gedrag.

Oude boeken lezen, oude meesters bestuderen maken deze tijden minder vreemd. We blijven mensen. Met al onze gebreken. Gebreken welke uitvergroot worden wanneer technologie tegen onze natuur werkt.

Het is al eens gebeurd. Meerdere keren. What’s new? De uitvergroting, de manier waarop. Niet hoe.

Ps. onze evolutie rustte ons goed uit om in een push mode te zitten. In een pull mode zitten is wat moeilijker. In een pull mode zitten is ook een struggle.

 

1. 6.37  22:45  –  2. 15,78 k – 3. No carb Okay – Koffie Okay en IMF Okay 4. 10 minuten Sam Harris + 20 minuten Sensate 

36 uur vasten (Zero app)

Alle Artikels

Restarting

Restarting

RestartHerstarten, een refresh nemen, een nieuw begin, herbeginnen. Het is lang geleden dat …   Vul maar aan.  Je een lege inbox gezien hebt, een lege actielijst hebt gehad, een onafgebroken ketting gehad hebt bij het mediteren,  Ramon gehoord heb, met mijn makkers op...

Progressive Summarization

Progressive Summarization

ProgressiveSummarizationProgressive Summarisation is een techniek ontwikkeld door Tiago Forte.  Dit experiment kadert in de opbouw van een verbetering, een upgrade aan mijn persoonlijk in(zichten)formatie systeem. Ik wil graag mijn Persoonlijk Informatiesysteem...

Your Symphony of Selves

Your Symphony of Selves

YOUR symphony of selvesHet boek - Your Symphony of Selves - staat op mijn Masterlijst.  Vandaag in de bus gekregen. Productiviteit betekent voor mij o.a. het uitvissen hoe 'mijn black box' in mekaar zit. Wat wil jij als resultaat hebben bij het lezen van een boek? En...

Een aantal keer per week deel ik mijn struggle om mijn doelen te bereiken en content te zijn.

Beter worden!
Het is en blijft altijd een struggle.
Op mijn persoonlijke website documenteer ik mijn struggle en laat ik zien wat me verwondert. 

Done! Goed Gedaan!