Selecteer een pagina

Top Vijf Lessen van een Grumpy old  mannetje

Marketing, timemanagement…

Leestijd : 4' 46"

Ik schrok wel even toen ik donderdag mijn leesinbox op nul zette. Een mailtje van de NO BS-community kondigde de dood van Dan Kennedy aan. Shit man. Het volgen van een drie daags seminarie van Dan staat op mijn incubatielijst. De kans is bijzonder groot dat ik dat van mijn lijst kan schrappen.

Ik heb Dan nog nooit ontmoet, maar ik heb het gevoel dat ik hem wel ken. Ik las vele van zijn e-mails, heb al zijn boeken gekocht en tien ervan gelezen, bekeek een aantal video’s van hem online, spijtig genoeg had hij geen podcast. Ik weet dat hij ongelooflijk gepassioneerd is door paardenraces en door het geven van een tweede kans aan afgeschreven racepaarden.

Wie is Dan Kennedy?

Hij staat onder andere bekend als een van de Grumpy Old Men van Marketing. Hij zegt op een chagrijnige manier hoe hij het ziet. Hij trekt zich niks aan van politieke correctheid of gevoeligheden. Hij geeft je onverbloemd zijn mening. En soms is dat een Inconvenient Truth.

Hij is de marketing goeroe die me meer geleerd heeft over het invullen van mijn tijd dan iemand anders.

Jawel, ik leer veel over productiviteit via andere domeinen. Er zijn een aantal algemene waarheden die in alle domeinen gelden. Vind deze en je kan makkelijker naar een ander domein flippen. 

Mijn Top Five Zaken die ik van Dan Kennedy leerde

Het geheim van succes acties

Wanneer je lid werd (wordt?) van de No BS Community ontvang je een extra boekje van Dan: “The secret of success”.

Ik denk dat hij dit had geschreven als tegengewicht van de ‘Secret’-beweging. De Secret is een film, en een boek dat gaat over de “Law of Attraction.” Visualiseer en vraag het aan de “Universe” en het komt wel op je pad. Complete BS zou Dan zeggen.

Just, BS staat voor BullShit.

Visualiseer en vraag het aan de “Universe” en het komt wel.

Dan gelooft in de andere kant van die slinger. Dan zegt zonder acties gebeurt er niks. Nada.
Je bereikt zaken door veel mega veel acties te doen. Indien je iets bereikt zonder acties had je gewoon geluk. Met geluk is niks mis. Het is alleen geen strategie waar je kan op betrouwen.

Ik ben van nature een uitsteller. Jawel, het zoemende geluid van deadlines zet me aan tot actie.

Hoe geraak je uit de uitstelmode?

Acties doen.

Maar wat dan concreet? Op mijn todo lijst stond vroeger vooral wat ik wou hebben, niet wat ik ging doen. Big difference, Sherlock. En .. ja je hebt zowel de finishlijn als de concrete startactie nodig. Maar niet in hetzelfde moment.

Stel dat je het maken van verslag van de vergadering uitstelt tot het laatste moment. Hoe zet je jezelf aan tot actie voordat de deadline als het zwaard van Damocles boven je hangt? Hoe maak je zo’n klein project actiegerichter? Wat is het geheim van succesvolle acties?

Ik draaide de titel van Dans boek om Het geheim van Acties: Success.  Ja een schrijffout

Hoe maak ik acties makkelijker om af te werken en daardoor te starten

Alle acties op je actielijst zijn

  • Simple
  • Unstuck
  • Concrete
  • Concise
  • Emotion  (goestinggevend of op zijn minst geen negatieve connotatie oproepen)
  • Structure
  • Specific

Success is een essentieel onderdeel geworden van onze methodologie Master your Todo list, Master Your Habits.

Ons brein wil succes. En liefst hier en nu. Evolutionair gezien is dat gewoon compleet logisch. Het brugje naar het volgende punt.

Onze menselijke aard

Wil je productiever worden MOET je meer te weten komen hoe mensen in mekaar zitten en wat ze echt willen, soms zelfs zonder dat ze het zelf weten.

Dan is een gerenommeerde copywriter. Hij heeft het over salesletters, nieuwsbrieven. Hij heeft het vooral over hoe mensen beslissen. EN beslissen is emotioneel, niet rationeel volgens Dan Kennedy.

Indien je een beter marketeer of productiever wil worden, is empathie een gigantische grote hefboom. Meer empathisch worden verbetert niet alleen je copywriting skills maar ook je productiviteit. De emotie vinden die je drijft of die je tegenhoudt is gewoon superslim.

3. Psycho Cybernetics

Een oud boek over gedragsverandering.

Geschreven door een plastisch chirurg, dr Maltz.

Dr Maltz hypothese is dat we een intern referentiepunt hebben. Dat referentiepunt (hoe we onszelf zien, voelen) bepaalt wat we consistent zullen doen.

Stel: je vindt jezelf niet zo gedisciplineerd. Dat is je interne referentiepunt. Wanneer je zaken doet die wel gedisciplineerd lijken, ga je dat niet volhouden. Je referentiepunt is als een thermostaat. Je gaat even boven de gewenste temperatuur en dan zijn er mechanismen die je terugsturen naar je referentiepunt. De reden waarom we na een aantal weken terugslaan wanneer we ons intern referentiepunt niet bijstellen. Het snap back effect. Een ‘rubber’ die terug klapt.

Beschouw referentiepunten als een universeel principe dat toepasbaar is op alle domeinen van je leven. Het is dankzij referentiepunt dat er feedback mogelijk is. Zonder referentiepunt geen feedback.

Ook in onze methodiek Master Your Todo list hebben referentiepunten een belangrijke plaats. De actielijst van deze week op het einde van de week leeg, is het referentiepunt. Voordeel is dat die lijst megaveel kleiner is dan de normale todo lijsten. En dat die lijst je ook op het einde van de week kan feedback geven.

Dan Kennedy gaf het boek een tweede leven. Ik heb het gevoel dat hij de man van tweede kansen geven is.

4. Don’t sell to the unsellable

Ik ben nogal enthousiast over wat ik doe. Ik denk dat beter worden in de het beheer van je tijd, energie, aandacht en monies de belangrijkste vaardigheid is om te hebben. Maar sommigen hebben daar niks mee, of vinden dat helemaal niet leuk of spannend.

Wanneer ik enthousiast ben, begin ik te evangeliseren. Zieltjes verzamelen. Omdat ik wil helpen.

Dat kan tot massa’s frustratie leiden. Zowel bij degenen die er geen oren naar hebben, als daarna bij mezelf.

Dan heeft het gezegde “Don’t sell to the unsellable”. Steek geen energie in degenen die niet willen kopen. Je verspeelt energie en andere middelen want ze zijn veelal (nog niet) overtuigd dat ze een probleem hebben. Als werkvereenvoudiger is minder middelen verspillen wel iets dat me aanspreekt.

Een van de reden dat we liever geen deelnemers op onze workshop hebben die moeten van hun baas en vinden dat de boss beter op de workshop zou zitten.

5. Lees, lees, lees om nieuwe oude inzichten te vinden

Wil je een betere schrijver worden, lees dan meer oude meesters. Lees de oude meesters in verschillende domeinen zodat je universele principes herkent.

Lezen is als staan op de schouders van reuzen. Personen die reeds een van jouw problemen hebben opgelost. Je hoeft niet de fouten te maken die anderen al gemaakt hebben. Om kennisgaten te dichten zijn boeken geweldige bronnen van inspiratie. Maar om push ups te doen, moet je push ups doen, niet er alleen over lezen. Dat maakt de cirkel rond. De sleutel tot succes zijn acties.

Andere blogpost

68 adviezen van een 68 jarige

TOP 5  Advies uit 68 adviezen van een 68 jarige    Ik hou van lijstjes. Wat ik minder graag doe, is ze maken. Maar ik hou van het overzicht, de volgorde, de helderheid van lijstjes. Het summum is wanneer iemand anders het lijstje maakt. Het lijstjes maken...

Top Vijf Mentale modellen

Top Vijf Mentale modellen

Top Vijf mentale modellen betere beslissingenJohan, je denkt verkeerd! Ik hoor het Jan Prinsen nog altijd zeggen. In één van mijn eerste stuurgroepen. Voor de gehele “état major” van Colruyt. Op één na waren alle directeurs aanwezig. Ik voelde me bijzonder hard in...

Top Vijf lessen van de laatste goede keizer

Top Vijf lessen van de laatste goede keizer

Top Vijf lessen de laatste goede keizerMarcus Aurelius is voor mij een inspiratiebron. Zijn boek Meditations is het boek dat bij ons op het toilet ligt. Het boek dat ik dagelijks wel eens vastneem. Meer zelfs, ik heb op elk van onze toiletten een kopie liggen. Ik heb...