Selecteer een pagina

Top Vijf lessen

de laatste goede keizer

Leestijd : 4' 12"

Marcus Aurelius is voor mij een inspiratiebron.

Zijn boek Meditations is het boek dat bij ons op het toilet ligt. Het boek dat ik dagelijks wel eens vastneem. Meer zelfs, ik heb op elk van onze toiletten een kopie liggen. Ik heb ook een kopie besteld voor in de wagen.

Laatste Goede Romeinse keizer

Marcus wordt de laatste goede Romeinse keizer genoemd. Iemand die ongelofelijk veel macht had en toch alle dagen probeerde om zichzelf beter te worden.

Iemand die zoveel wijsheid had, voedde een zoon op, die een van de meest sadistische Romeinse keizers werd. Waarschijnlijk een ervaring die hem frustreerde en met zijn voeten op grond hield. Je kan een paard water brengen, maar je kan het niet laten drinken. Het had een quote uit Meditations kunnen zijn. Een quote die mij in mijn business (team management company) helpt wanneer ik het gevoel heb dat mijn inspanningen geen veranderingen brengen.

Meditations (Ta eis heauton) zijn notities aan zichzelf. Het is verzameling (12 boeken) – niet chronologisch – van inzichten en overpeinzingen die Marcus aan zichzelf schreef. Zijn persoonlijke journal. Zonder de intentie om verspreid te worden. Meer nog, het origineel is (nog) niet gevonden.

Tijdloos advies voor een beter leven

Het is één van de klassiekers van de Stoïcijnen. Stoïcisme is een Griekse filosofie die populair werd in Rome. Deze filosofie had een grote invloed op de Christelijke en Westerse cultuur. Een praktische filosofie hoe je een beter leven kan leiden.

Meditations is eeuwenoude wijsheid, tijdloos advies voor een beter leven.

In Meditations vind ik inzichten over

  • Mededogen (we strugglen allemaal)
  • Hard werken (het enige wat we altijd kunnen)
  • Persistentie (doorgaan wanneer we in de dip raken)
  • Veerkracht (ik het woord anti-fragiel worden meer motiverend)
  • Vrolijkheid
  • Waarde leveren aan je community. Je vrienden ondersteunen.

Deze filosofie heeft grote gelijkenissen met Boeddhisme, één van de belangrijkste Oosterse filosofieën.

Ik heb geen Nederlandse vertaling van dit boek. Ik heb verschillende Engelse versies.

Ik heb vorige week mijn eerste Nederlandse vertaling besteld.

Je kan Meditations gratis lezen via

Nederlands via  http://www.arsfloreat.nl/documents/Overpeinzingen.pdf

Engels via https://www.gutenberg.org/ebooks/2680

Mijn Top Five inzichten uit Meditations

You could be good today, instead, you choose tomorrow

Een reminder om niet uit te stellen. Ik eet morgen wel gezond. Je weet niet wat er morgen zal gebeuren. Waarom zou je dan niet goed doen vandaag?

Deze reminder hangt in mijn kantoor. Als een waarschuwing om niet uit te stellen maar ook als een schouderklopje wanneer ik niet uitstelde. Maar gisteren werkte hij niet, deze blogpost was bedoeld voor de vijf juni.

Het is nooit goed of slecht. Het is ons waardeoordeel er over wat bepaalt of we het goed of slecht maken.

Don’t behave as if you are destined to live forever. What’s fated hangs over you. As long as you live and while you can, become good now. ”    MEDITATIONS, 4.17

That which isn’t good for the hive, isn’t good for the bee.

Een reminder om naar het grote geheel te kijken. The greater good.

Het hangt samen met het Stoïcijns concept Sympatheia. We zijn allemaal verbonden. En wanneer het niet goed gaat met één van ons dan gaat het niet goed met het geheel.

Alles hangt aan mekaar. Je wordt niet alleen beter voor jezelf, maar ook om de wereld beter te maken.

Ik vergeet nogal makkelijk het grote geheel.

That which isn’t good for the hive, isn’t good for the be MEDITATIONS, 6.54

Het is niet hun fout, het is jouw fout. Volledige verantwoordelijkheid.

If someone is slipping up, kindly correct them and point out what they missed. But if you can’t, blame yourself—or no one. MEDITATIONS, 10.4

Indien je geen waarde kan toevoegen, dan is het beter te zwijgen. Maar wat is waarde toevoegen?
Het gaat over aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid. M. Aurelius in het bijzonder en de Stoïcijnen in het algemeen, zijn heftig over verantwoordelijkheid nemen. Het gaat niet over wat met je gebeurt, maar over wat je er mee doet. Welk stuk is in je controle?

Je kan geluk hebben of pech hebben.

Maar het gaat ook over wat je niet doet.

“Often injustice lies in what you aren’t doing, not only in what you are doing.” MEDITATIONS, 9-5

Onrechtvaardigheid zien en niet spreken, is gelijk aan mee doen aan de onrechtvaardigheid. Moediger worden is een belangrijke vaardigheid in de Stoïcijnse filosofie.

De kracht zit in kleine vooruitgang, wacht niet op perfectie maar ook niet op externe validatie.

Deze paragraaf bevat meerdere inzichten.

Stel je niet de vraag wat zullen de mensen van me denken. Ook in het Oude Rome hadden (zelfs de machtigste man in het Romeinse Rij) last van wat de mensen van hem zouden denken. Hij geeft (zichzelf) de raad doe het niet voor externe validatie. Sociale media maken mis/gebruik van deze bug in ons brein. We zijn “wired” voor sociale validatie.

Een ander inzicht neem elke kleine stap vooruit en wacht niet op perfectie. De kleinste stap gezet is veel belangrijker dan de perfecte uitkomst nooit bereikt. Iets is altijd veel beter dan niets.

Do now what nature demands of you. Get right to it if that’s in your power. Don’t look around to see if people will know about it. Don’t await the perfection of Plato’s Republic, but be satisfied with even the smallest step forward and regard the outcome as a small thing. MEDITATIONS, 9.29.

De kunst van het leven is zoals worstelen, niet zoals dansen.

The art of living is more like wrestling than dancing, because an artful life requires being prepared to meet and withstand sudden and unexpected attacks. MEDITATIONS, 7.61

De Stoïcijnen gebruiken metaforen die in hun tijdperk bijna iedereen aanspraken. Worstelen was een de nobele kunsten in dat tijdperk. Dus deze metafoor zal Marcus meer aangesproken hebben.

We leven in een open systeem. Je zal tegenslagen hebben, je zal meevallers kennen. Je weet niet welke verrassingen je zal krijgen. Maar je weet door ervaring dat je verrassingen zal krijgen.

Het advies van Marcus is voorbereid te zijn op deze verrassingen. Zaken waar je je op kan voorbereiden zullen je helpen om de worstelwedstrijd om te gaan. Soms zal het een plezier zijn, soms zal het een struggle zijn. De Stocijnen zijn hierin zeer consistent. Bereid je ook voor op de laatste verrassing.

Jawel, de dood. Vooral om te leven.

Yled,YDoo. You live every day, you die only once.

Embrace the struggle.

Andere blogpost

68 adviezen van een 68 jarige

TOP 5  Advies uit 68 adviezen van een 68 jarige    Ik hou van lijstjes. Wat ik minder graag doe, is ze maken. Maar ik hou van het overzicht, de volgorde, de helderheid van lijstjes. Het summum is wanneer iemand anders het lijstje maakt. Het lijstjes maken...

Top 5 lessen van een Grumpy Old Mannetje

Top 5 lessen van een Grumpy Old Mannetje

Top Vijf Lessen van een Grumpy old  mannetje Marketing, timemanagement...Ik schrok wel even toen ik donderdag mijn leesinbox op nul zette. Een mailtje van de NO BS-community kondigde de dood van Dan Kennedy aan. Shit man. Het volgen van een drie daags seminarie van...

Top Vijf Mentale modellen

Top Vijf Mentale modellen

Top Vijf mentale modellen betere beslissingenJohan, je denkt verkeerd! Ik hoor het Jan Prinsen nog altijd zeggen. In één van mijn eerste stuurgroepen. Voor de gehele “état major” van Colruyt. Op één na waren alle directeurs aanwezig. Ik voelde me bijzonder hard in...