Selecteer een pagina

Wat zijn chronotypes en hoe zijn ze bepalend voor je productiviteit?

Heb je je ooit al afgevraagd waarom die tekst schrijven je makkelijker afgaat in de ochtend? Of het altijd in de ochtend is dat je je laat verleiden om ruzie te maken? Of dat je ’s morgens niet uit je bed raakt? Of die planning maken in de namiddag een fluitje van een cent is?

Dat heeft allemaal te maken met je chronotype.
Maximaal met je natuur meewerken, maakt je leven makkelijker.

Ben je een vroege vogel of een uil?

Een luierik is geen vogel, dat kreeg ik altijd te horen van mijn vader wanneer ik met prut uit mijn ogen uit het bed kwam. Bij ons thuis was lang in je bed blijven liggen een teken dat je lui was.

De wetenschap heeft bewezen dat onze pa het bij het verkeerde eind had. Maar, he. Hij deed dit omdat hij er wou voor zorgen dat het goed zou aflopen met mij. Hij dacht waarschijnlijk dat ik mijn leven aan het vergooien was door lang in mijn bed te liggen stinken.
Maar zijn goede intenties had ik toen helemaal niet door.

Tieners hebben veel meer slaap nodig dan twintigers en dertigers. Dat is een andere fase in ons leven. Ik leerde heel veel over slaap via het boek Why we Sleep van Matthew Walker en via Matthews interviews met Peter Attia.

Momenteel begeleid ik iemand met hele jonge kinderen. Het zijn moeilijke nachten voor hem en zijn vrouw. Hun mentale energie leidt onder het onderbroken zijn van hun slaap. En dus ook hun productiviteit en wilskracht.

Je chronotype bepaalt wanneer je beschikt over veel mentale energie.

Wat zijn chronotypes?

We hebben niet allemaal hetzelfde chronotype. Het chronotype zit op een spectrum.  Je piek mentale energie ligt niet op hetzelfde moment wanneer je een ander chronotype hebt.  Het is dus niet van niet willen, maar niet kunnen dat je ’s avonds die prioriteiten niet kan maken. Of omgekeerd.

Je kan tegen je natuur werken. Maar dan maak je het jezelf moeilijker en werk je onder het optimale voor je mogelijkheden.

Ook hier is zelfkennis belangrijk.

Chronotypes zitten in je genen. Dat wordt beweerd door dokter M. J. Breus (de slaapdoktor) en Matthew Walker.  Makkelijk.  Je moet je dan niet afvragen of je een ochtendtype kan worden zonder ergens een prijs te moeten betalen. Het kan niet.

Het begin van je slaap, je lichaamstemperatuur en melatonine waarden liggen verschillend voor ochtend en avond mensen. Meetbaar en aantoonbaar.

Dr. Breus onderscheidt vier types.

Leeuwen worden vroeg waker en hebben hun piek in hun productiviteit in de ochtend.

Beren : onze maatschappij is gemaakt voor de beren. Het aantal van de beren is ook het grootst. Nine to Five is gemaakt voor deze groep. Hun piekproductiviteit ligt overdag
Wolven :  zijn laatslapers en hun piekproductiviteit ligt in de late namiddag.

Dolfijnen : zijn lichte slapers. Dolfijnen slapen steeds met een deel van hun brein in een waakstand.  De echte dolfijnen dan. Ze hebben hun piekproductiviteit  in de vroege namiddag of net voor de middag.

Wanneer je geen tijd hebt om te sporten tijdens je piek, is het goed mogelijk dat je daarna geen motivatie vindt om te sporten. Dat is geen moreel probleem, maar een gebrek aan energie om op die andere momenten je sportschoenen aan te trekken. Behalve wanneer je loopmaatje je komt halen. Maar, he. Je snelheid zal dan minder zijn.

Het betere advies is dat je jezelf optimaliseert wanneer je met je natuur meewerkt. Wanneer we tegen onze natuur ingaan, verliezen we uiteindelijk altijd. Je moeilijkste werk doen wanneer je je piek mentale energie hebt is een slim gebruik van je tijd.

Productiviteit heeft alles te maken met de combinatie van je energie en je aandacht.

Je chronotype ten volle inzetten, maakt het meeste van je energie. Maar de ideale wereld bestaat alleen op televisie.

Je kan je chronotype (indien je zou twijfelen) hier ontdekken via een vragenlijst van Dr. Breus.

Alle Artikels