Selecteer een pagina

in vs uit

Filosofie : het lijken woorden om de woorden, verbaal geworstel, veel geblaat en geen wol.

Filosofie heeft duidelijk een marketingprobleem.

Het doel van filosofie is niet oeverloos gediscussieer. Ik ben fan van om het even wat me helpt om makkelijker mijn doelen te bereiken EN content te zijn.

Heel specifiek ben ik fan van een oude filosofie die doorheen de eeuwen zijn nut bewezen heeft : Stoïcisme.  Niet met een kleine s maar met een hoofdletter S.  Stoïcijns met kleine letter gaat over gevoelloos zijn en dat is net wat Stoïcisme niet is. Nog een marketingprobleem.

Het boek The Lives of The Stoics begint met de volgende zin.  De enige reden waarom je filosofie wil bestuderen is om een beter mens te worden.  Boek staat op mijn Masterlijst om te herlezen en alle kennis in Roam te zetten. 

(Roam is een experiment : notetaking app met bi directionele linken en ik wil uitvissen of die links toegevoegde waarde hebben op OneNote )

Belangrijk om je doelen te bereiken en vooral content te zijn is het omarmen van het belangrijkste principe uit het Stoïcisme. Het onderscheid te maken tussen wat je in controle hebt en wat je niet in controle hebt.

Met doelen is dat ook zo. Het resultaat, de uitkomst die je doel je voorschotelt is mogelijk niet onder je controle. Gaan we het dan niet gebruiken? Tuurlijk wel. Als een ijkpunt om te kijken of onze stappen naar dat doel bijgestuurd moeten worden.

Wat heb ik onder controle niet of er driehonderd deelnemers zijn in de GGC? Nee. Het is wel een richtcijfer wanneer het genoeg is. Het is een richtsnoer om het denken in beweging te zetten over de stappen die er kunnen gezet worden in de realiteit.

Waar heb ik dan wel controle over. Over de output die ik dagelijks kan leveren. Over de vijf stories die ik maak. Over het half uur dat ik dagelijks wandel. Over..  

En dat is ook de belangrijkste taak volgens de Stoïcijnen. En eentje dat ik meer en meer omarm. Ik vergeet dat af en toe nog wel een keer.

Over wat heb je controle en over wat het je geen controle. De prioriteit ligt in de overlap tussen wat belangrijk is voor je en waar je controle over hebt.  Al het andere is tijdverlies. Onze tijd om onze doelen te bereiken en content te zijn, is beperkt.

Maak je geen zorgen over waar je geen controle over hebt. Neem vast waar je wel controle over hebt.

Check je actielijst voor deze week (het is vrijdag wanneer ik dit schrijf : in mijn wereld is mijn actielijst bijna leeg). Zijn het acties die leiden tot iets waar je controle over hebt? Of moet het iets vooruit helpen waar je geen controle over hebt?

 

1. 8.35 8:31  –  2. 15,7 k – 3. Low carb okay – Koffie Okay en IMF okay 4. 10 minuten Sam Harris + 10 minuten sensate

Alle Artikels