Proactief lui ZIJN zorgt voor uitgesteld contentement 

Heb jij van die woorden die extreem bij je resoneren?

Tuurlijk, heb je dat.

Woorden die meer emotie creëren dan andere.

Ik heb een vriend die af en toe tegen mij “Wat ben jij toch een lul” zegt.

De eerste keren was ik shockt.  

Nu minder. Omdat zijn intentie niet overeenkomt met wat ik hoor.  Hij is echt een goede vriend.

Allez, om te overtuigen dat woorden emoties oproepen. Indien dat nodig zou zijn. Marketeers gebruiken de emoties van woorden altijd. All the time. En indien die woorden niet werken, zullen marketeers andere woorden proberen.

Emoties zetten een (re)actie in gang.

Op je actielijst wil je geen woorden die je in uitstellen houden. Er is een groot verschil tussen woorden die omschrijven wat je wil hebben en de woorden die de actie omschrijven die gaat doen om dichter te geraken naar wat je wil hebben.

Een woord dat bij mij enorm resoneert is proactief lui zijn.

We weten dat de sleutel steeds op dezelfde plaats leggen ervoor zorgt dat we later geen tijd verliezen om die sleutel opnieuw te vinden.

Waarom is dat voor een deel van ons moeilijk?

Simpel en het is niet eens onze fout.

Omdat ons brein gebouwd is voor Instant Gratification.  Energie uitgeven waar je nu de onmiddellijke opbrengst niet voelt, is niet echt wat ons brein fijn vindt. En indien je dat toch moet doen, komt er een zekere weerstand naar boven.

Alles wat ofwel makkelijk is ofwel fun is of ofwel iemand nu een plezier doet zijn typisch zaken die voor dat instant succes gevoel zorgt.  Het kan natuurlijk en zijn in plaats van of. Iemand een plezier doen en het fun maken zorgt voor dubbel instant gratification.

Het voorbeeld van de actie versus het resultaat zorgt ervoor dat de kans dat je gaat uitstellen kleiner wordt.

Maar er zijn van die acties die goed zouden zijn om te doen maar echt niet aan de drie bovenstaande criteria beantwoorden.

De sleutel op zijn plaats leggen. Je bureautafel min of meer net te houden. Noem maar op.  Van die acties die een deel van je wilskracht gebruiken.

De hack is dat ik veel van die acties nu omschrijf als proactief lui zijn. En proactief lui zijn is gewoon slim.

Ik heb geen idee meer waar ik dat woord heb opgepikt.  Ik dacht bij James Clear maar ik het vind het niet meer terug op zijn site.

Die sleutel gewoon altijd op dezelfde plaats leggen is gewoon slim, het is proactief lui zijn.

Een aantal andere proactief luie gewoontes.

  • Beloftes niet in je hoofd stoppen
  • Verzamelde todo’s aan je prioriteiten toevoegen
  • Plannen van je projecten
  • Journallen
  • Mediteren

Een van de helden van mijn helden is Jocko (E) en die heeft een uitspraak. Discipline equals freedom.  Dat was niet hoe ik naar discipline keek. Ik vond discipline saai. Bloody boring.  Maar discipline is ook een vorm van proactieve luiheid.

Maar ik gooi graag mijn eigen saus over OneLiners.  Het Ikeaeffect of het not invented here syndrome.

Proactive lazyness equals delayed contentment.

Wat zijn woorden die jou helpen om zaken te doen die je zou uitstellen indien je die woorden niet zou gebruiken?

Andere blogpost

68 adviezen van een 68 jarige

TOP 5  Advies uit 68 adviezen van een 68 jarigeIk hou van lijstjes. Wat ik minder graag doe, is ze maken. Maar ik hou van het overzicht, de volgorde, de helderheid van lijstjes. Het summum is wanneer iemand anders het lijstje maakt. Het lijstjes maken gedelegeerd of...

Spotten van leugens

Spotten van leugens

spotten van leugensHeb je ooit al een leugentje geplasseerd en ben je er mee weggekomen? Tuurlijk. Heb je een goede intuïtie wanneer je iets wijsgemaakt wordt?  Kan je gemakkelijk detecteren dat je iets op de mouw wordt gespeld? Ik dacht vroeger van wel. Ik dacht dat...

Een beetje als een zelfrijdende auto

Een beetje als een zelfrijdende auto

een beetje als een zelfrijdende auto  Treinen Ik hou van de trein. Ik beschouw het zelfs een beetje als een zelfrijdende auto. Tuurlijk, de trein heeft extra beperkingen. Zelfrijdende auto. Het kan nu al, maar dan moet je een van je beperkte middelen - je monnies -...

Een aantal keer per week deel ik mijn struggle en het mysterie van beter worden.

Beter worden! Het is en blijft altijd een struggle. Op mijn persoonlijke website documenteer ik mijn struggle en laat ik zien wat me verwondert. 

Done! Goed Gedaan!