Saai, saaier, saaist
Doelen hebben is een ding. Ze halen is iets anders.
Het ene kan- natuurlijk – niet zonder het andere.
Hoewel we goede intenties hebben, is het geen evidentie om aan de(zelfde) doelweg te blijven timmeren. Onze mentale energie laat het af en toe afweten. Soms is de batterij plat. Maar nooit nadat we nieuwe intenties hebben gesteld.
Maar steeds nadat de beginenergie verdwenen is. Wanneer het nieuwe weg is. Het nieuwe neemt makkelijk onze aandacht. Een van die slimme processen van ons brein is het scannen naar contrasten. Iets is nieuw omdat het contrasteert met het oude. We merken het op. Daarna wordt het nieuwe normaal en ons brein geeft het geen aandacht meer.
Dat was ooit een heel slim proces. Een olifantenpaadje van ons brein. Maar dat slimme proces werkt in onze huidige context niet altijd zoals het bedoeld was.
Motivatie is een mythe. Niemand is honderd percent gemotiveerd. En elk doel dat je wil bereiken heeft een aantal stappen die niet evident zijn. Niet omdat ze ingewikkeld zijn, ook soms, maar omdat die stappen soms saai zijn. Omdat die stappen zo gewoon zijn en je zo dikwijls al deed.
Sam Harris zegt dat saaiheid gelijk staat aan de afwezigheid van aandacht. Omgaan met saaiheid is een skill die noodzakelijk is om te verbeteren.
Twee redenen :
1. Wanneer je je brein steeds nieuwe input geeft, dan moet je brein zelf geen nieuwe zaken creëren. Ons brein zoekt steeds de makkelijke weg. Eén van de basis software voor ons brein is zo weinig mogelijk energie uitgeven. Wanneer ons brein steeds gevoed wordt met nieuwe informatie moet het zelf geen info maken.
Er zijn dus minder triggers nodig om je brein ‘te verplichten’ om informatie te maken, verbanden te leggen. Een van de redenen waarom ik fan ben van Floaten.
2. Om in iets beter te worden is er herhaling nodig. Herhaling van nog eens hetzelfde. En dat geeft het gevoel van verveling. Elke week een ideale week doen, elke week prioriteiten maken saai, saai.
Volgens verschillende coaches is het verschil tussen top performers en de anderen niet motivatie. Ook top performers hebben momenten dat ze geen zin hebben. Ze ondervinden ook die momenten dat de goesting op is.
Het grote verschil is dat de top perfomers toch een weg vinden om die eerste stappen te zetten. Opnieuw en opnieuw.
The art of the (re)start. Gestart zijn is belangrijkste. Ook dat heeft te maken met die basis software van ons brein. Het kost meer moeite om te stoppen dan om door te gaan.
Onze doelen halen gaat meer over het proces dan over de uitkomst. De top Goal Getters zijn met het proces bezig.
Wat zou een proces kunnen zijn voor je om om te gaan met de saaiheid? Hoe zou je meer aandacht kunnen spenderen aan die actie waar je tegen op ziet?
1. 6.17 11:56 – 2. 14,8 k – 3. Low carb Mis – Koffie Okay en IMF okay 4. 10 minuten Sam Harris + 10 Sensate
Alle Artikels
Vagus Nerve Stimulatie
Vagus NerveEen lezeres vroeg met wat heb je al geëxperimenteerd om je Vagus Nerve te stimuleren. Wat is de Vagus Nerve? De vagus nerve is de zwervende zenuw. Een zenuw die heel wat organen verbindt. Het is een van de belangrijkst zenuwen uit ons autonoom zenuwstelsel....
Minder en toch meer de reMarkable
Minder is meerUittesten van een nieuwe ‘tablet’-like toestel. Doelstelling: Heeft dit toestel toegevoegde waarde? Indien ja, welk proces gebruik ik dan om output te realiseren. Experiment van zes weken Al een jaar, maar eind vorig jaar deden ze er een schepje...
Wat plakt?
AANDACHTS-RESIDU!Aandachtsresidu Je aandacht losmaken van je vorige actie en je volledig richten op de actie die nu voor je ligt, helpt om de tijd nodig voor de huidige actie te verkleinen. Waarom ik dat geloof? Communicerende vaten. Tijd, Energie, aandacht en centen...