Hope vs FEAR

Ik ben een vat tegenstellingen. Hoe meer kilometers ik op mijn teller heb, hoe comfortabeler ik word met mijn tegenstellingen.

Jaren geleden heb ik beslist dat hoop een slechte strategie is. Wanneer ik me betrap op het zeggen, ik hoop… dan ik moet ik die illusie nog maar eens onderzoeken.

Tuurlijk heeft dat te maken met het (her)lezen van de Stoïcijnen en het willen halen van mijn doelen.
Of in ieder geval er alles aan doen om er beter in te worden.

Lezen, en kennis opzuigen is wat ik makkelijk kan. Mijn uitdaging is niet alleen de kennis te vergaren, mijn uitdaging ligt in de uitvoering. De kennis te gebruiken om een bottleneck te fixen en vooruitgang te bekomen.

Hoop loslaten

Dan is het belangrijk om ‘hoop’ los te laten.

De hoop dat het makkelijk wordt. Ik kan het makkelijker maken, maar makkelijk wordt het niet. Nieuwe dingen leren is een struggle. In een situatie terecht komen die je niet kent, triggert allerlei patronen in ons lijf. Evolutionaire firmware en het operating systeem welke in gang schiet om je veilig te houden.

Ik hoop dat de pandemie snel over is. Niet de beste strategie. Tuurlijk zou ik willen dat de anderhalve meter de deur uitgaat. Gaat dat gebeuren? Ik weet het niet. De Stoïcijnen hebben een concept ‘Preferred Indifference’. Er zal wel een Griekse benaming zijn.

Als je mag kiezen: Rijk of arm? Pandemie of geen pandemie? Je hebt een voorkeur. Maar je hoopt niet voor het een of het ander. Dat is het advies van Stoïcijnen

Je accepteert de eb en vloed. Dat is Preferred Indifferences.

Hoop als strategie heb ik beter onder controle. Deze strategie is veel woordelijker. Maar angst als strategie is precies andere level shit. Terwijl angst en hoop twee kant van dezelfde munt zijn. Volgens de Stoïcijnen toch.

Hoop : ik wil een bepaalde uitkomst.
Angst : ik vrees voor een bepaalde uitkomst.

Joy of Finding Out

Hoop lijkt veel mentaler dan angst. Omdat angst de evolutionaire filter is om ons te beschermen. Maar dat is mijn evolutionaire bril.

Mentaal snap ik dat hoop en angst me weghalen van het nemen van acties naar mijn doelen.

Angst zit ergens anders.

Waar precies? Dat weet ik nog niet? Maar ik ga het vinden. Dat is de Joy of Finding out. Die oude Grieken en Romeinen wisten nog niet alles.

Hoe vind jij plezier in het vinden en fixen van je volgende bottleneck?

PS : ik het boek Fear op mijn Kindle gekocht. Ik wil er meer inzichten over.

Maar ik ga ook de angst wat bewuster opzoeken.

Alle Artikels

Restarting

Restarting

RestartHerstarten, een refresh nemen, een nieuw begin, herbeginnen. Het is lang geleden dat …   Vul maar aan.  Je een lege inbox gezien hebt, een lege actielijst hebt gehad, een onafgebroken ketting gehad hebt bij het mediteren,  Ramon gehoord heb, met mijn makkers op...

Progressive Summarization

Progressive Summarization

ProgressiveSummarizationProgressive Summarisation is een techniek ontwikkeld door Tiago Forte.  Dit experiment kadert in de opbouw van een verbetering, een upgrade aan mijn persoonlijk in(zichten)formatie systeem. Ik wil graag mijn Persoonlijk Informatiesysteem...

Your Symphony of Selves

Your Symphony of Selves

YOUR symphony of selvesHet boek - Your Symphony of Selves - staat op mijn Masterlijst.  Vandaag in de bus gekregen. Productiviteit betekent voor mij o.a. het uitvissen hoe 'mijn black box' in mekaar zit. Wat wil jij als resultaat hebben bij het lezen van een boek? En...

Een aantal keer per week deel ik mijn struggle om mijn doelen te bereiken en content te zijn.

Beter worden!
Het is en blijft altijd een struggle.
Op mijn persoonlijke website documenteer ik mijn struggle en laat ik zien wat me verwondert. 

Done! Goed Gedaan!