Selecteer een pagina

First times

straight into your stretch zone

Day

Je eerste kus, je eerste glas alcohol, het eerste loon dat je thuis brengt. Allemaal zaken die je niet vergeet.

Eerste keren.

Ik hou ervan en toch voel ik ook steeds een gespannenheid, een angst. Eerste keren zijn per definitie buiten onze comfortzone.

Ervan houden en toch een gespannenheid voelen. Op hetzelfde moment twee tegengestelde gevoelens.

Ik hou van eerste keren omdat ze de groeipotentie in zich hebben. Door hetzelfde te doen krijg je geen ander resultaat.

Een van de boutades zegt dat groei buiten onze comfortzone ontstaat. Maar ik vind dat niet de volledige waarheid. Groei ontstaat in onze stretchzone en niet in onze paniekzone.

Wanneer ik verrast word, dan kom ik meestal in mijn paniekzone terecht.

In je paniekzone is er stress, te veel cortisol. Op dat moment blijft het geleerde niet plakken. Je groeit niet. Je weg uit een brandend gebouw vinden, geeft je niet de kennis en de vaardigheden achteraf. Je had geluk. Je weg vinden in een brandoefening – in veilige omstandigheden – zorgt ervoor dat je kennis en vaardigheden vergroten.

In je stretchzone is er genoeg veiligheid waardoor die cortisolpiek vermeden wordt. De balans vinden tussen genoeg veiligheid en toch iets anders doen, is een sleutel voor groei.

Mijn geprefereerde tool om te groeien zijn experimenten. Het zijn eerste keren die veilig genoeg zijn.

Veiligheid is belangrijk om in de stretchzone te blijven.

Op eerste keren.

Other blogposts

Spotten van leugens

Spotten van leugens

spotten van leugensHeb je ooit al een leugentje geplasseerd en ben je er mee weggekomen? Tuurlijk. Heb je een goede intuïtie wanneer je iets wijsgemaakt wordt?  Kan je gemakkelijk detecteren dat je iets op de mouw wordt gespeld? Ik dacht vroeger van wel. Ik dacht dat...

Opgelet, Mic drop

Opgelet, Mic drop

Opgelet Mic drops  Wow Dit is (op dit moment, steeds met twee woorden spreken) de beste podcast die ik ooit beluisterde. Jawel, Joe Rogan did it again. Naast zijn podcast met Jordan Peterson en de aflevering met Sam Harris, staat zijn podcast nr. 1309 met Naval...